Aikuisten kerho   ~   Etusivu   Haku  

06.05.10 gustafss (a) ursa.fi

aikuisten kerho --------------------------------------------------------------

Aikuisten kerhon ohjelma
kevätkaudella 2010

Aikuisten kerho kokoontuu keväällä pääsääntöisesti joka toinen keskiviikko. Kokoontumiset ovat tavallisesti Ursan toimistolla klo 18. Kerhon omiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy eikä edellytä ilmoittautumista, vierailuista tiedotetaan erikseen tällä sivulla. Kerhon vetäjä on Juha Gustafsson, puh. 040 721 6328 (matkapuh) tai 694 9417 (lankapuh), sähköposti: gustafss (a) ursa.fi.


Aikuisten kerho on siirtynyt kesätauolle ja kokoontuu seuraavan kerran syyskuussa.

Kevään ohjelma täydentyy tälle sivulle, päivämäärät ovat seuraavat:


Ke 13.1. Haloilmiöt ja niiden havaitseminen

Ke 27.1. Tähtiharrastajan tietokoneohjelmat

Tarkastelussa harrastajalle soveltuvat ohjelmistot.

Ke 10.2. Maailmankuva

Aiheena historiallinen (ja nykyinen) maailmankuva. Millaiseksi maailmankaikkeus ja aurinkokunta on mielletty.

Ke 24.2. ALH84001 ja elämä aurinkokunnassa

Elämän esiintymiselle muualla aurinkokunnassamme on kautta historian esitetty koko joukko enemmän tai vähemmän uskottavia todistuskappaleita - Marsin "kanavista" Allan Hillsin meteoriittiin. Aiheena tällä kerralla elämän indikaattorit.

Ke 10.3. Paratiisista katsoen

Vierailu Kansalliskirjaston tähtikarttanäyttelyyn: Paratiisista katsoen. Kokoontuminen kirjaston aulassa (Unioninkatu 36) kello 18.00.

Ti 30.3. Vierailu: Aalto-yliopisto

Vierailu Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitoksen yhteydessä toimivaan avaruuslaboratorioon. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Kukka Viitalalle Ursan toimistoon. Huomaa muuttunut viikonpäivä.

Ke 7.4. Kevään ja kesän havaintokohteet

Keskustelunaiheena loppukeväällä ja kesällä näkyvistä tähtiharrastajaa kiinnostavista kohteista, joita ovat Auringon lisäksi mm. erilaiset ilmakehä- ja sääilmiöt, kuten valaisevat yöpilvet ja kangastukset. Elokuussa öiden tummentuessa mukaan tulevat perinteiset tähtitaivaan kohteet, kuten Perseidien tähdenlentoparvi elokuun puolivälissä.

Ke 21.4. Eteläiset havaintokohteet

Keskustelunaiheena paljain silmin ja kiikarilla näkyvät eteläisen taivaanpallon kohteet ja kerholaisten omat havaintokokemukset maailmalta.

Ke 5.5. Taivaanmekaniikka ja taivaanpallon koordinaatit

Maailmankuvaan, ajanlaskuun ja navigointiin ovat jo kauan vaikuttaneet Kuun, Auringon ja tähtien (todellinen ja näennäinen) liike Maan ympäri. Myöhemmin kiinnostuttiin myös muiden aurinkokuntamme kappaleiden liikkeistä. Keskustelunaiheena taivaanmekaniikka ja koordinaattijärjestelmä.