Tuikahduksia

Avaruuspölyä tonneittain

Neljäkymmentä tuhatta tonnia avaruuspölyä (unohtuiko siivous) laskeutuu Maahan vuosittain, laski ryhmä Yhdysvalloissa Seattlessa työskenteleviä tähtitietelijöitä. Laskelma tehtiin ensi kertaa tarkasti tutkimalla erään hylätyn satelliitin pintakolhuja. Pöly oli iskenyt 761 pikkulommoa satelliitin alumiinisiin suojapaneeleihin.

Avaruuspöly koostuu alle millimetrin läpimittaisista hiukkasista. Avaruudesta tulee Maahan vuosittain enemmän pölyä kuin meteoriiteista ja komeetoista.

Tutkijat luottavat laskelmaan. Satelliitin pinta oli nimittäin suuri, se oli avaruudessa kauan ja suojapaneelit osoittivat jatkuvasti samaan suuntaan.

(HS/New York Times)

Kuuhun avaruusasemia

Maailman avaruusjärjestöt käynnistävät kansainvälisen kuuohjelman, joka etenee asteittain. Kesäkuun alun tapaamisessa järjestöt päättivät aloittaa ohjelman ensimmäisen vaiheen tutkimuslennoilla. Seuraava askel ovat Kuuta kiertävät satelliitit. "Ohjelma yltää neljänkymmenen vuoden päähän ja sen huipentumana voivat olla asutetut kuuasemat", kertoo Roger Bonnet konferenssia isännöineestä Euroopan avaruusjärjestö ESAsta. Sveitsissä pidettyyn kokoukseen osallistuivat ESAn lisäksi Venäjän, Japanin ja Yhdysvaltain avaruusjärjestöt. Hanke koskee myös suomalaisia, sillä Suomesta tulee ESAn täysjäsen vuoden 1995 alussa. Seuraavan kerran järjestöt kohtaavat vuonna 1996.

(HS-Reuter)

Suomalainen laite avaruuteen

Suomalainen hiukkaskiihdytin asennetaan Nasan avaruusalukseen, joka lähetetään kohti Saturnusta vuonna 1997. Perille tämän Cassini-avaruusaluksen on laskettu saapuvan vuonna 2004. Tieteellisiä mittauksia Saturnuksessa tehdään neljä vuotta. Suomalaisen osaamisen huipputuotteen, joka mittaa sähköisesti varautuvien hiukkasten liike-energiaa ja tulosuuntaa avaruudessa, on kehittänyt VTT Automaatio yhteistyössä amerikkalaisen Los Alamos National Laboratoryn ja Southwest Research Intituten kanssa.

(HS)

Alkuräjähdys pitää nimensä

Maailmankaikkeuden alkuräjähdys eli englanniksi Big Bang pitäää vielä nimensä. Arvovaltainen yhdysvaltalainen tähtitieteen aikakauslehti Sky & Telescope (tulee Siriuksellekin) järjesti nimestä lukijakilpailun, johon saapui yli 13.000 ehdotusta. Kolmijäseninen tuomaristo ei kuitenkaan pitänyt yhdestäkään uudesta ehdotuksesta.

Lukijat tarjosivat maailmankaikkeuden synnylle mm. raamatullisia termejä, kuten Creation (Luominen) ja Cosmogenesis (Maailman synty), sekä eri sanontoja, kuten Blast from the past (Menneisyyden räjähdys) ja What happens if I press the button? (Mitä tapahtuu, jos painan nappia?).

Termin Big Bang keksi irvailumielessä tähtitieteilijä Fred Hoyle 1950-luvulla, jolloin teoria alkuräjähdyksestä alkoi saada kannatusta. Hoyle itse kannatti silloin ja kannattaa vielä nykyäänkin jatkuvan luomisen teoriaa, jonka mukaan maailmankaikkeus on aina ollut samanlainen. Siksi sillä ei ole varsinaista alkua eikä loppua ja laajenemisen takia uutta ainetta täytyy syntyä jatkuvasti tyhjästä. Hoyle kertoikin Science-lehden mukaan kilpailun järjestäjille, että nimenmuutoksella ei ole kiirettä: "Teoria alkuräjähdyksestä hylätään kuitenkin muutaman vuoden kuluessa." (Kaikkea sitä kuuleekin!)

(HS)

Rokkienergiaa taivaalta

Aurinkoenergialla äänitetty cd-levy tulee piakkoin ensi kertaa markkinoille. Greenpeace alkaa myydä levyä, jonka äänityksessä on käytetty englantilaisen Cyrus-yhtiön aurinkokennoilla hankittua aurinkovoimaa. Ensimmäinen cd sisältää 16 kappaletta ja mukana on sellaisia megayhtyeitä kuin U2 ja R.E.M., kertoo englantilainen tiedelehti New Scientist. Curys-yhtiö omistaa myös liikuteltavan äänitysrekan, joka sisältää aurinkopaneelit.

Myös albumin pakkaus pyrkii vihreyteen, sillä se on valmistettu kierrätysmateriaalista. Itse cd-levy on painettu perinteisin menetelmin, sillä Cyrus-yhtiön aurinkopaneelien teho riittää vain äänitykseen. Yhtiö julkaisee seuraavaksi aurinkolevyn, jolla soittaa feministinen country-yhtye.

(HS)

Pitkä mato taivaalla

Maaliskuussa [1994] Yhdysvallat lähetti Maata kiertävälle radalle 20 kilometriä pitkän muovilangan. Langan toinen pää oli kiinni satelliitissa, josta se keriytyi suoraksi. Toisessa päässä oli paino samaan tapaan kuin vanhan ajan luotilangoissa. Langan oli aika ajoin mahdollista nähdä (ei kuitenkaan Suomessa) paljain silmin iltahämärissä tai aamulla ennen auringonnousua lyhyenä valojuovana, jonka pituus oli pari Kuun läpimittaa. Tavalliset satelliitit näkyvät vain valopisteinä. Muovilangan lähettäminen avaruuteen on osa koetta, jolla selvitetään, miten tulevaisuuden avaruusalukset voidaan kytkeä kaapelein toisiinsa.

Avaruuden muovilanka ei näkynyt Suomessa, sillä sen kiertorata ei ulottunut näin pohjoiseen.

(HS)

Avaruusmokat laskettiin

Avaruusajan alusta eli vuodesta 1957 yhteensä 271 avaruuslentoa on epäonnistunut tavalla tai toisella. Vioista kaksi kolmasosaa on vanhan Neuvostoliiton perua.

Eniten vahinkoja on 37 vuoden avaruushistorian aikana sattunut entisen Neuvostoliiton Kosmos-sarjan sotilaallisille satelliiteille. Ne vastaavat noin puolesta entisen Neuvostoliiton avaruusonnettomuuksista. Yhdysvaltojen avaruusajan onnettomuuksista suurin osa tapahtui 1960-luvulla, kun rakettitekniikkaa vasta kokeiltiin ja kehiteltiin. Vuodet 1992 ja 1993 olivat avaruuden tutkimiselle harvinaisen epäonnisia. Silloin venäläiset ja yhdysvaltalaiset mm. menettivät Marsiin matkanneet luotaimet.

(HS/Reuter)

Meteoriitti herätti pressan

Tyynenmeren yli helmikuun alussa [1994] lentänyt meteoriitti oli niin suuri, että vakoilusatelliitit hälyttivät siitä.Vahvistamattomien tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton herätettiin ilmiön takia. Osa tähtitieteilijöistä iloitsi siitä, että Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi varsin nopeasti tietoa tavallista suuremman meteoriitin lentoradasta ja koosta. Samalla he ihmettelivät sitä, ettei huippukallis sotilassatelliitti erota ydinräjähdystä leimuavasta kivipallosta, kertoo englantilainen tiedelehti New Scientist.

Kuumentunut meteoriitti räjähti kitkan vaikutuksesta noin 20 kilometriä merenpinnan yläpuolella Fidzi-saarilta itään. Pamahduksessa vapautunut energia vastasi sadan kilotonnin ydinpommia. Tähtitieteilijöiden mukaan vastaavan kokoisia kiviä tulee taivaalta Maan ilmakehään ehkä vain kerran 50 vuodessa.

(HS)

Harvinainen halo Suomessa?

Poikkeuksellisen voimakas ja mielenkiintoinen valoilmiö näkyi pääkaupunkiseudun taivaalla huhtikuisena aamuna. Valkeat yläpilvet heijastivat ja taittoivat Auringon säteitä lukuisiksi erillisiksi valokuvioiksi eli haloiksi eri puolille taivasta. Halot ovat valorenkaita, jotka ovat heijastumia pilvien pienistä jääkiteistä. Ne kaareutuvat eri etäisyyksille Auringon ympärille.

Useat kymmenet halojen tarkkailijat ilmoittivat havainnoistaan tähtitieteelliseen yhdistykseen Ursaan. Erityisen paljon halohavaitsijoita on Jyväskylän seudulla, jossa on maan tihein halohavaitsijaverkosto! Ilmiö nähtiin mm. Helsingissä. Siuntiossa Etelä-Suomessa havaittiin myös voimakkaat kirkastumat valorenkaassa, joka reunusti Aurinkoa yhdeksän kaariasteen päässä siitä. Tätä ilmiötä ovat jyväskyläläisetkin halohavaitsijat havainneet jo muutaman vuoden aikana.

Nähty ilmiö on haloihin liittyvän teorian mukainen, mutta sen esiintymisestä luonnossa ei ole saatu täyttä varmuutta (Helsingin Ursassa). Ilmiö kuvattiin ja jos valokuvat onnistuvat, saadaan ilmiön esiintyminen luonnossa ehkä todistettua. Suomen halohavainnointi on saanut maailmallakin tunnustusta. Halojen tuntemisesta on hyötyä ilmakehän optiikan tutkimuksessa, väittää Marko Pekkola.

(HS/Marko Pekola)


Toimittanut: Alexander Nives
Valkoinen Kääpiö 4/94