Logo

Kuu

NIMI: Kuu on saanut suomalaisen nimensä jo muinaisina aikoina.

KOKO: Kuu on vain n. 1/4 Maapallon halkaisijasta. Joten n. 4 Kuuta mahtuisi Maapallon läpi peräkkäin.

ETÄISYYS: Kuun keskietäisyys Maasta on n. 385 000 km. Tässä mittakaavassa Kuu on n. 38,5 cm päässä Maapallosta. Maan ja Kuun väliin mahtuisi n. 30 Maapalloa peräkkäin.

Yhden kierroksen aikana Kuun etäisyys Maasta vaihtelee jopa 50 000 km, joten, oletko pannut merkille, että Kuu näkyy kausittain hieman tavallista suurempana? Juuri niihin aikoihin se on meitä lähimpänä.

LUKKIUTUMINEN: Kuu on vuosimiljoonien kuluessa ”lukkiutunut” kääntymään koko ajan sama puoli Maahan päin. Joten me näemmekin aina saman Kuu-ukon ”naaman” taivaalla.

KIERTOAIKA ja VAUHTI: Yksi Kuun kierros Maapallon ympäri kestää n. 29 vrk. Kuun vauhti radallaan on n. 3 680 km/h.

PYÖRÄHDYSAIKA: Kuun pyörähdysaika on n. 29 vrk. eli sama, kuin kiertoaika Maan ympäri - juuri lukkiutumisen ansiosta.

OLOSUHTEET: Kuulla ei ole ilmakehää. Avaruuspuku on siellä aivan välttämätön.

KUUMATKAT: Toistuvat Kuussa käynnit alkanevat taas jo lähitulevaisuudessa. Tukikohtaa Kuuhun suunnitellaan, vaikka mitään todellista tarvetta sellaiselle ei ole.

KALENTERI: Maa kiertää Auringon yhdessä vuodessa. Yksi Kuun kierros Maan ympäri kestää n. kuukauden. Vuoden aikana Kuu ehtii kiertää Maapallon n. 12 kertaa ja ajanlaskumme perustuukin Kuun, Maan ja Auringon keskinäisiin liikkeisiin.

NÄKYMINEN:

Uusikuu: Kuu on silloin suunnilleen Maan ja Auringon välissä, niin ettei sitä silloin näe, koska pimeä puoli on meihin päin. Auringonpimennysten aikana Kuu menee juuri Auringon kohdalta ja peittää sen kokonaan tai osittain.

Seuraava täydellinen Auringonpimennys Suomessa näkyy vasta v. 2126. Sitä ennen pimennyksiä on kuitenkin eri puolilla maapalloa esim. 20.4.2023 pimennysvyöhyke osuu Australiaan ja Antarktikselle ja Suomessa on havaittavissa rengasmainen Auringonpimennys 21.6.2039.

Kasvava Kuu: Kuu liikkuu Auringon suunnasta maasta katsottuna vasemmalle, valaistua pintaa tulee näkyviin ja Kuun sirppi levenee. Muistisääntö: Kasvava Kuu on silloin, kun Kuu muistuttaa D-kirjainta.

Täysikuu: Maa on silloin menossa Auringon ja Kuun välissä. Kuunpimennys tapahtuu, kun Kuu täydenkuun vaiheessa menee juuri Maan varjon kohdalta ja muuttuu Maan ilmakehän ansiosta väriltään kuparinruskeaksi.

Vähenevä Kuu: Kun Kuu on maasta katsottuna auringon oikealla puolella eli nousee aamulla ennen Aurinkoa, valaistu pinta pienenee. Muistisääntö: Kuu on kuin kapeneva C-kirjain.

Monien isojen asteroidien osumien ansiosta Kuun pinnalla on siellä täällä laajoja ympäristöään tummempia laavakenttiä eli ns. ”meriä”.

Aiemmin niitä luultiinkin meriksi ja Kuuhun kuviteltiin vilkasta elämää ja erilaisia olentoja.

Näiden laavakenttien ansiosta näyttää meidän mielestämme siltä kuin taivaalla olisikin ihan oikea Kuu-ukon naama.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/moon/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Kuu/
3-elo-2022 10:00