Tampereen Ursan IYA-tapahtumia

<< | Etusivu | >>

20.01. Yleisöluento ”kaukoputki: elämä ja teot – kaukoputken lyhyt mutta mullistava historia”

17.02. Yleisöluento ”Arkeoastronomiaa”

24.03. Yleisöluento ”Ilmakehän ilmiöt” (mukana myös historiallinen perspektiivi)

02.04.-05.04. 100 tuntia tähtitiedettä: yleisöluennot: ”Ne muut tähtitieteelliset instrumentit” ja ”Suuri debatti”. Edellinen esittelee joitakin muita tähtitieteessä käytettyjä historiallisia instrumentteja kuin kaukoputkia, esimerkiksi astrolabin, nocturlabin, oktantin, armillaaripallon ja orraarion. Jälkimmäinen puolestaan on jälkiviisaudella täydennetty toisinto herrojen Heber Curtis ja Harlow Shapley väittelystä vuodelta 1920, jolloin aiheena oli maailmankaikkeuden koko ja spiraalisumujen luonne. Lisäksi päivien aikana pidetään sään salliessa aurinkonäytöksiä ja tähtinäytöksiä sekä tähtitornilla että kaupungin keskustan jalkakäytävillä. Pidämme varmaan myös tornia auki ainakin joinakin / jonakin iltana säästä riippumatta.

Huhtikuu-marraskuu: Taivaan taidetta –juhlanäyttely; valokuvia taivaanilmiöistä Särkänniemen planetaarion tiloissa

08.06.-14.06. Aurinkoviikko – aurinkonäytöksiä valkoisen valon suotimen ja vety-alfa-putken läpi sään salliessa kaupungin keskustassa ja Särkänniemessä

21.09.-27.09. Tähtiharrastusviikko: tähtinäytöksiä ja aurinkonäytöksiä kaupungin keskustassa ja tähtitornilla sään mukaan.

22.09. Yleisöluento ”Alkuräjähdyksestä ikuisuuteen – maailmankaikkeuden historiaa”

26.09.-27.09. Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä (24 h tähtiharrastusta): yleisöluento ”Maailmankuvan muutos antiikista nykyaikaan”, aurinkonäytöksiä ja tähtinäytöksiä sään mukaan, tähtitorni avoinna

elo-syyskuussa: mikäli Tampereen kaupungin rahoitus järjestyy, Tampereen Ursan tähtitornin kupu uusitaan kesän 2009 aikana, ja uudistettu torni avataan elo-syyskuussa. Silloin valmistuu myös tähtitornin portaikon maalausprojekti, josta alustavia kuvia on oheisissa gallerioissa: