Ursa   Yhdistykset   Ylläpito   Ohjeita  

17.1.02 webmaster@ursa.fi

Tähtiharrastajien tapahtumakalenteri

Ohjeita kalenterin ylläpitoon

Yleistä

Kalenterin ylläpito tapahtuu WWW-lomakkeella, jonka osoite on https://www.ursa.fi/admin/kalenteri/lisaa.php. Päästäksesi tapahtumiin sinun tulee syöttää tietokantatunnuksesi ja salasanasi oikein. Nämä eivät riipu Ursan koneella mahdollisesti olevasta unix-tunnuksesta.

Kalenterin käyttöliittymä ei ole mitenkään erityisen monipuolinen. Se ei sovellu kovin hyvin massaoperaatioiden tekoon. Tosin harvalla yhteisöllä varmaankin on satoja tapahtumia vuodessa.

Vaikka tunnukselle näkyykin oletusarvoisesti vain oman yhdistyksen tapahtumat, suojaukset eivät ole mitenkään voimakkaat. Eli ei siis ole mitään periaatteellista estettä, että päivittäjä pääsisi käsiksi toisen yhdistyksen tapahtumiin. Älä käytä väärin tätä mahdollisuutta. Suojaukset estävät kuitenkin muiden kuin yhdistyksien luottohenkilöiden pääsyn tapahtumatietokantaan.

Tapahtumien syöttämisestä

Kalenterissa on "päivyrifilosofia" so. jokaisen päivän tapahtuma on oma tietonsa. Jos yhdistyksellä on esim. säännöllisiä tähtinäytäntöjä, kannattaa syöttää kaikille päiville oma tapahtumansa (kalenteri antaa mahdollisuuden monistaa tapahtumaa eri päiville). Toki kalenteri ymmärtää aikavälin mukaiset tapahtumatkin ja osaa näyttää ne.

Lomakkeen toiminnot

Valitse toiminto
Lomake tuntee seuraavat toiminnot: Listaa tapahtumat, Lisää uusi, Muokkaa merkittyä, Poista merkitty ja Muokkaa alkuarvoja. Haluttu toiminto valitaan valikosta ja käynnistetään Toteuta-painikkeella.

Alkupvm
Tähän syötetään päivämäärä, josta alkaen tapahtumat halutaan listata. Oletusarvona on nykyhetki.

Listaa tapahtumat

Toiminto tulostaa alkupäiväyksestä lähtien 15 tapahtumaa, jotka on tietokantatunnukseen liitetyn yhteisön järjestämiä. Jos tapahtumia on enemmän, seuraavan sivun saa Seuraavat-painikkeella. Sivuja palata taaksepäin seuraaville sivuille ilmestyvällä Edelliset-painikkeella. Mikäli lista on pitkä, kannattaa halutun päivämäärän lähelle hypätä syöttämällä uusi päiväys Alkupvm-kenttään ja painamalla Toteuta-painiketta.

Listasta voi valita useampia tapahtumia kerrallaan rastittamalla tapahtumarivin lopussa olevan ruudun. Haluttaessa muokata listattuja tapahtumia voidaan listasta valita vain yksi tapahtuma. Tapahtumia poistettaessa voidaan merkitä useampia kerrallaan. Rastitus vaikuttaa vain näkyvällä sivulla valittuihin tapahtumiin, niitä ei voi valita useammalta sivulta kerrallaan.

Lisää uusi

Toiminnolla lisätään (ja tarvittaessa monistetaan) uusi(a) tapahtum(i)a tietokantaan. Syöttölomakkeella on muutamia oletusarvoja. Osa näistä on muutettavissa Muokkaa alkuarvoja-toiminnolla.

Joitain täyttöohjeita on lomakkeessa itsessään. Seuraavassa vielä lisää:

Tapahtuma-aika
Voit syöttää yksittäisen päivämäärän tai aikavälin. Jos syötät vain alkupäiväyksen, poista loppupäiväyksen oletusarvot. Aikaväli voi olla saman vuorokauden aikana, mutta toki kauempanakin tulevaisuudessa. Alkupäiväystä pienemmän loppupäiväyksen syöttäminen onnistuu, mutta voi aiheuttaa outoja ilmiöitä kalenterisivuilla.

Jos olet monistamassa tapahtumaa monelle päivällä, syötä vain ensimmäisen päivän tapahtuma, ei koko aikaväliä.

Kelloajat saa laittaa tai jättää merkitsemättä. Alkuaika voi olla ilman loppuaikaa, mutta tällöin myös loppupvm pitää olla tyhjä.

Tapahtuman nimi
Tapahtuman nimi, max. 50 merkkiä. Huomaa, että kalenterilistauksissa tapahtuman tyyppi liitetään nimeen. Esim. nimi Kurssi ei ole oikein hyvä, koska kalenterissa lukisi Kurssi: Kurssi.

Esiintyjä
Täytetään, jos tapahtumassa on joku esiintyjä (esitelmöitsijä, kurssin vetäjä, kerhoillan alustaja), jonka nimi halutaan näkyvän kalenterin tapahtumaotsikoissa.

Tapahtuman tyyppi
Valitse tapahtumaa vastaava tyyppi valmiista listasta. Listaa voidaan ylläpidon puolesta tarkastaa, jos alkaa esiintymään enemmän jonkuntyyppistä tapahtumaa, jota ei ole mainittu. Luokittelematomille on vaihtoehto Muu tapahtuma.

Yhdistysten säännölliset kokoontumiset ovat pikemminkin jäseniltoja kuin kerhoja. Harrastustapahtuma on enemmän vain harrastajille suunnattu tapahtuma ja yleisötapahtuma suurelle yleisölle. Näytös tarkoittaa sekä aurinko- että tähtinäytäntöjä. Toimitilat tarkoittaa yhdistyksen säännöllistä toimitilan tai kirjaston aukioloa ilman erityistä jäseniltaa/ohjelmaa.

Tapahtuman järjestäjä
Tulee automaattisesti alkuarvoista. Järjestäjää voi tarkentaa, jos järjestäjänä on yhdistyksen joku alaosasto. Jos tätä kenttää muutetaan, niin tapahtuma katoaa ylläpitolistauksesta! Jotta siihen pääsisi käsiksi täytyy mennä Muokkaa alkuarvoja-toiminnolla muuttamaan järjestäjän nimen alkuarvoa vastaamaan muutettua tietoa, jonka jälkeen voi ottaa uuden listauksen.

Tapahtumapaikka
Suositeltava järjestys: Paikkakunnan nimi, tarkempi osoite, huone/sali/luokka tms. Paikkakunta saisi ainakin olla alussa, jotta myöhemmin voidaan hakea kalenterista paikkakuntakohtaisia tapahtumia. Laita tähän vain lyhyt ja ytimekäs paikkatieto. Tarkempia kulkuohjeita kannattaa laittaa mieluummin kuvausosaan.

Alueellisuus
Tapahtuman kohderyhmän laajuus.

Pääsymaksu
Pääsymaksu, kurssimaksu, osallistumismaksu tms. jos on. Muuten tyhjäksi.

Lyhyt kuvaus
Tapahtuman kuvaus ja lisätietoja. Kenttä on kalenterissä <P> -tyyppinen alue. HTML-muotoilut ovat mahdollisia. Esim. voi aloittaa uuden tekstikappaleen laittamalla sen alkuun <P>. Ensimmäiseen tekstikappaleeseen tämä ei ole tarpeen.

Lisätietoja antaa
Henkilö tai yleisosoite, josta saa lisätietoja juuri tästä tapahtumasta. Oletukset tulee alkuarvoasetuksista. Voi tarvittaessa muokata.

Lisätietoja osoitteesta
WWW-osoite, josta saa lisätietoja tapahtumasta, jos olemassa. Syötetään ilman http://-etuliittettä.

Ilmoitetaanko tapahtuma
Voit kertoa Ursaan, jos haluat tapahtumasta mainittavan Tähdet ja avaruus -lehdessä ja/tai YLE:n teksti-TV:ssä. Ao. medioita toimittavat henkilöt voivat tarkastaa asian tietokannasta. Voidaan laittaa myös toistuviin tapahtumiin.

Sähköpostiraportti
Jos haluat, että automaatti varoittaa tapahtumasta ennakkoon sähköpostilla, voit käyttää tätä osiota. Muistutus aktivoidaan rastittamalla kohta Lähetetään sähköpostimuistutus. Voit valita sähköpostiosoitteen, joka voi olla yksittäinen henkilö tai esim. yhdistyksen oma sähköpostilista. Viimeiseen kohtaan laitetaan, kuinka monta päivää ennen muistutus lähetetään. Automaatti käy läpi tietokannan aamuyöllä.

Kuvaukseen laituista HTML-muotoiluista sähköpostimuistutukseen (ks. edempänä) vaikuttavat vain tagit <P> (tyhjä rivi ennen) , <BR> (pakotettu rivinvaihto) sekä <LI> (rivinvaihto ja *-merkki rivin alkuun). Muut muotoilut karsitaan pois.

Talleta/Monista
Valmis tapahtuma tallennetaan Talleta-painikkeella. Paitsi, jos haluat monistaa tapahtuman useille päiville. Paina tällöin Monista-painiketta.

Tapahtumien monistus

Kun olet syöttänyt yhden päivän tapahtuman lomakkeelle ja painat Monista-painikketta, pääset monistusikkunaan. Sinun on mahdollista kopioida syötetty tapahtuma halutuilla monistusehdoilla useille päiville. Monistuksen jälkeen tapahtumat jakautuvat erillisiksi tapahtumiksi, joita voidaan muokata toisistaan riippumatta. Hyödyllistä saattaa olla esim. säännölisen esitelmäpäivän ja kerhoillan kopiointi, mikäli monet perustiedot eivät muutu. Monistuksen jälkeen voidaan kukin tapahtuma erikseen valita ja lisätä kunkin kerran oma ohjelma.

Ennen monistusvaiheeseen siirtymistä kannattaa tarkastaa, ettei tietoihin ole jäänyt kirjoitusvirheitä. Kaikki virheet monistuvat tapahtumien mukana ja niiden korjaaminen jälkikäteen on työlästä.

Tapahtumajakso
Monistusjakson alku- ja loppupäivät.

Monistusehto
Tapa, jolla tapahtuma monistetaan. Mahdollisuuksia ovat:

  1. Tapahtuma kopiointi aikavälin jokaiselle päivälle. Esim. monipäiväinen tapahtuma, jolle halutaan erillinen ohjelma joka päivälle.
  2. Monistus jokaiselle monistusjakson viikolle ja niissä halutuille viikonpäiville, esim. joka viikon maanantai ja torstai.
  3. Monistus joka toiselle monistusjakson viikolle ja niissä halutuille viikonpäiville, esim. joka toisen viikon maanantai ja torstai.
  4. Monistus yhdelle vakiopaikassa olevalle viikonpäivälle kerran kuukaudessa monistusjaksolla. Esim. joka kuukauden toinen tiistai.

Huom! Muista ensi valita monivalintapainikkeella (pieniympyrä ja piste keskellä) oikea monistustapa. Sitten tarkenna ehto.

Talleta
Monistus aktivoidaan Talleta-painikkeella. Saat ruudulle listan päivämääristä, joille tapahtuma monistuu.

Hylkääminen: valitse toimintovalikosta joku muu toiminto.

Muokkaa tapahtumaa

Kun olet valinnut listasta yhden tapahtuman, pääset muokkaamaan sitä valitsemalla valikosta Muokkaa merkittyä-toiminnon. Syöttölomake on sama kuin tapahtuman lisäykessä. Ainoastaan tapahtuman monistus ei ole mahdollista.

Poista merkitty

Valittuasi rastittamalla tapahtumalistauksesta tapahtumia. Voit poistaa ne tietokannasta valitsemalla toiminnon Poista merkityt.

Vanhoja, menneitä tapahtumia ei tarvitse eikä kannatakaan poistaa. Vanhojen tapahtumien arkisto säilyy muistilappuna esim. toimintakertomuksia laadittaessa. Yli vuoden vanhat taphtumat poistetaan ja arkistoidaan tekstitiedostoihin huhti-toukokuun tietämillä ylläpidon toimesta.

Muokkaa alkuarvoja

Jokaiseen ylläpitotunnukseen on liitetty joukko alkuarvoja, joita voidaan muuttaa. Näiden tarkoituksen on nopeuttaa uusien tapahtumien syöttämistä. Jos tulee erityistä tarvetta lisätä alkuarvoina annettavia tietoja, tätä kohtaa voidaan kehittää.

Uusien alkuarvojen tallennus Talleta-painikkeella.

Poistuminen

Syöttölomakkeelta poistutaan siirtymällä jonnekin muuanne www-sivulta.