Galleriat
 Matti T. Salo

Auringonpimennys 1.8.2008

        

Elokuun ensimmäisen päivän auringonpimennystä odotettiin osin pelonsekaisin tuntein, olihan niin moni viimevuosien pimennyksistä jäänyt pilvien taakse piiloon ja tällekin kerralle luvattiin Järvenpään ympäristöön sadetta ja ukkosta. Mutta kuinkas kävikään? Pilvet hajosivat ja Aurinko näkyi kauniisti koko pimennyksen ajan, vaikkakin Kuu ja muutamat pilvipallerot sitä hieman varjostivat. Salojen havaintotiimin Katariinan, Matin ja Marjan ohella Vanhankylänniemessä oli noin 50 ihmistä ihmettelemässä tapahtumaa.

Allaolevat pimennyskuvat on pääosin kuvattu Mizar (Newton 900/113) putken ja 28 mm okulaarin lävitse käsivaralla. Tästä johtuu Auringon sekalaiset asennot kuvissa. Pari otosta on myös 15X80 kiikarien läpi samalla periaatteella. Putken ja kiikarien edessä oli norminmukaiset kalvosuotimet. (Pimennys- ja maisemakuvat: Matti Salo)

 
11.51 12.03 12.24 12.26 12.38
12.44 12.45 12.49 max 13.12 13.14
13.29 13.36 13.42 13.47 13.49

Koko pimennyksen ajan oli käytössä myös metrin mittainen neulanreikäkaukoputki, joka kiersi kädestä käteen ja päätyi lopulta nojaamaan Aurinkoon suunnattuna isoa kiveä. Yleisö käänteli omatoimisesti putkea seuraten pimentyneen Auringon kauvajaisen liikettä. Kuva otettu klo 13.01 (kuva: Marja Salo)


Valoisuuden muutokset pimennyksen kuluessa

Varsinaisen pimentymisen ohella pyrimme mitaamaan erilaisia ympäristöön vaikuttavia tekijöitä, kuten valoisuutta ja läpötilaa. Valoisuuden mittaamiseen emme käyttäneet varsianista mittaria, vaan valokuvaamista kiinteillä asetuksilla. Jonkinverran tätä haittasi ajoittaiset pilvet ja siksi kuvasarja ei ole täydellinen. Se antaa kuitenkin jotakin viitettä tapahtumista. Subjektiivisesti pimennys vähensi valoisuutta ja värisävyt luonnossa muuttuivat voimakkaammiksi, kuin hennon sateen aikana. Kokemus ei ollut yhtä voimakas, kuin aikaisempien pimennysten aikaan, mutta selkeä ja samankaltainen silti.
 
12.00 12.34 12.39 12.49 13.02 13.24 13.41 13.50 13.56

Ylläolevat kuvat kuvattu
Canon Power Shot A520-kameralla ja neulanreikäkaukoputken kuva A510-kameralla.

Mitatut muutoksen pimennyksen kuluessa

Lämpötilan seurantaa kahdella mittarilla (yhdistetty sisä- ja olkolämpömittari). Toinen mittasi lämpötilaa kaukoputken juurella maassa ja toinen kaukoputkeen kiinnitetyn ja Aurinkoon suunnatun pahviputken perältä. Lämpötiloista korkeammat ovat putken sisältä. Pilvet hieman sotkivat mittauksia, mutta käyrät näyttävät selkeästi lämpötilan laskun ja oudon kohoamisen syvimmän vaiheen tienoilla. (Matti Salo)

Toinen tiimin lämpötilan mittauspisteistä sijaitsi varjossa ja sen tuottamat lukemat tukevat toisia mittauksia. Verrattaessa tiimin käppyröitä kannattaa huomata, että toiset lämpötilakäyrät kuvaavat vain pimennysaikaa ja tämä pidempää ajanjaksoa, jossa itse pimennys on loppupuolella. (Katariina Salo)

Pimennyksen aikainen ilmanpaine näytti aluksi normaaleja lukemia, mutta putosi äkisti yli kymmenen millibaaria, alkaen sitten nousta tasaisesti kohti aiempia lukemia. Romahdus ajoittui aivan pimennyksen alkuun. (Katariina Salo)

 


Tunnelmia pimennyksen ajalta:Pimennyksen päätyttyä alkoi Sipoon suunnalla jytistä
ja komeat pilvet lipuivat ohitsemme.

[ Yhteystiedot ]    [ Takaisin etusivulle ]    [ Galleriat ]    [ Aurinko ]   

Sivun suunnittelu ja ylläpito Matti.Salo (a) ursa.fi
Tätä sivua päivitetty viimeksi 3.8.2008.