Äänestä UrSalo ry:n avustushakemuksen puolesta Suur-Seudun Osuuskaupan Kannustajat-kampanjassa nuorten harrastustoiminnan hyväksi vuonna 2023.

Äänestysaika 17 - 30.4. Äänestysohjeet tulevat UrSalo ry:n netti­sivuille huhtikuun alkupuolella. Lisätietoja kampanjasta on saata­villa myös SSO:n omilta Kannustajat-nettisivuilta.

UrSalo ry syntyi vuonna 1999 yhdyssiteeksi Salon seudun tähtiharrastajien kesken. Neljä vuotta myöhemmin valmistui Halikon vesitornin ylätasanteelle talkoilla tähtitorni. Täältä on joka suuntaan lähes esteetön näkymä taivaalle ja tilaa suurellekin kävijämäärälle. Ilmaisia opastettuja ja säännöllisiä yleisönäytäntöjä ryhdyttiinkin pian järjestämään talviaikaan joka toinen viikko. Näytännöissä on kävijöitä ollut vuosittain 200 – 300. Kävijöistä ylivoimaisesti suurin ryhmä ovat nuoret lapsiperheet. Tällaisia ilmaisia näytäntöjä ei ole saatavilla Suur-Seudun Osuuskaupan toimialueella eikä muuallakaan Varsinais-Suomessa.

Tähtinäytännöt ruokkivat lasten luontaista uteliaisuutta ja pyrimmekin niiden avulla herättämään nuorten ja heidän vanhempiensa kiinnostuksen luontoon ja luonnon­tieteellisiin ilmiöihin sekä näiden perusteisiin. Tämä voi kannustaa nuoria hakeutumaan luonnon­tieteellisille ja teknisille aloille myöhemmin elämässä.

Ensi syksynä juhlimme tähtitornin 20-vuotista toimintaa uudistettavien tähtinäytäntöjen muodossa, joihin toivomme runsasta osanottoa. Näytännöissä tutustutaan tähtikuvioihin ja muihin silmin havaittaviin kohteisiin. Tähtikiikarin ja 10 cm linssikaukoputken avulla tarkastelemme Kuun kraattereita ja planeettoja. Näiden lisäksi tähyämme pääinstru­mentillamme, 25 cm peiliteleskoopilla, paljain silmin vaikeasti havaittavia ja himmeitä kohteita, kuten kaukaisia galakseja ja kaasusumuja. Niiden piirteiden korostamiseen olemme hankkineet näistä kohteista tulevia säteilylaatuja erottelevia suotimia, joiden lisäksi käytämme vielä valosaastesuodinta.

Kameratekniikan kehittymisen myötä saataville on tullut kohtalaisen edullisia tähti­kame­roita, joiden kuvausjärjestelmiä on voitu soveltaa käytettäväksi tähtinäytännöissä. Tällaiset järjestelmät kohottavat näytäntökokemuksen kokonaisuudessaan uudelle tasolle paran­ta­malla kuvan laatua entisestään. Olemme jo hankkineet käyttöömme kyseisen järjestelmän ja testanneet sen toimivuutta. Kamera vahvistaa teleskoopin tuot­­tamaa kuvaa koh­teesta peräkkäisin valotuksin, jotka yhdistyvät lopulliseksi kuvaksi tähtitornin ulkoseinän TV-mo­ni­torille. Valmis kuva on lopulta paljon toden­tuntuisempi kuin mitä teleskoopista voidaan paljain silmin havaita. Tältä monitorilta esitellään myös tähti­kuvaus­ryhmämme omia tähti­kuvia, joihin tullaan tulevan vuoden aikana lisää­mään kohteiden esittely­tekstejä.

Hakemaamme avustusta käytettäisiin herkän seurantakameran hankintaan ensi syksyksi suunniteltua järjestelmän lopullista käyttöönottoa varten. Seurantakameraa tarvitaan tele­skoopin pitämiseen kohdistettuna haluttuun paikkaan taivaalla teleskoopin näkö­kentän ulko­laidalta osoitetun seurantatähden avulla. Tämän paikan muuttuminen kame­ran kennolla välittyy teleskoopin koneistolle suuntauksen korjaamiseksi. Jos seuranta­­kamera ei ole riittävän herkkä, voi seurantatähden kirkkaus ilmakehän olosuhteiden muuttuessa pie­nentyä niin, että seuranta menetetään. Tällöin tähtikameran valotukset keskeytyvät ja näytäntö pitkittyy ikävästi.

Voimme lisäksi tilaisuuden tullen harkita seurantakameran lisävarustukseksi planeetta­kuvaukseen sopivat suotimet ja niille suodinpyörä suotimien vaihtoa varten sekä poltto­välin pidentäjä. Tämä mahdollistaisi seurantakameran käyttämisen myös planeetta­kuvauskamerana aurinkokunnan planeettoja kuvattaessa.

Syksystä alkaen kävijöiden näytäntökokemuksen odotetaan parantuvan monin tavoin. Teleskoopin kuvaa voidaan tarvittaessa esittää suurellekin kävijäjoukolle yhdellä kertaa ja vältytään kunkin oman vuoron jonottamiselta teleskoopille. Joillekin katsominen tele­skooppiin paljain silmin taas vaatii totuttelua ja vie aikaa, joten TV-monitori tarjoaa helpotuksen varsinkin pienempien lasten ja ensimmäisen käyntikerran kyseessä ollessa.  Voimme myös hyödyntää käytettävissä olevan näytäntöajan esittelemällä useampia kohteita. Tämä hyödyttää myös niitä kävijöitä, joilla on itsellään vähän aikaa näytännön seuraa­miseen.

Kannusta meitä

Linkki: SSO:n kannustajat sivulle.     


UrSalon kaukoputki

UrSalo ry:n puheenjohtaja Pekka Mikkola yhdistyksen kaukoputkella.

                   UrSalo logo
Lue lisää...                                                                     Paluu UrSalon Ajankohtaista sivulle.