Äänestä UrSalo ry:n avustushakemuksen puolesta Suur-Seudun Osuuskaupan Kannustajat-kampanjassa nuorten harrastustoiminnan hyväksi vuonna 2023.

Äänestysaika on 13.-30.11.2023. Äänestysohjeet ja lisätietoja kampanjasta löydät SSO:n Kannustajat-nettisivuilta.

Tähtiharrastusyhdistys UrSalo ry järjestää kaikille avoimia tähtinäytäntöjä Halikon vesitornin ylätasanteella ja siellä olevassa observatoriossa. Näytäntötoiminta on jatkunut täällä samanlaisena jo kaksikymmentä vuotta talviaikaan kahden viikon välein sunnuntai-iltaisin aina sään salliessa. Tornilla vierailee vuosittain 200 - 300 kävijää. Halikon vesitornin laelle mahtuu suurikin kävijäjoukko ja sieltä on lähes esteetön näkymä joka suuntaan.

Täällä voi tutustua opastuksellamme eri puolilla yötaivasta sijaitseviin tähtikuvioihin ja niiden kirkkaimpiin tähtiin sekä kirkkaimpiin planeettoihin. Silmille näkymättömien kohteiden tarkastelua varten käytössämme on tähtikiikarin lisäksi laadukas linssikaukoputki ja observatoriorakennukseen sijoitettu suuri, halkaisijaltaan 25 cm, peilikaukoputki. Näiden avulla näytämme jo planeetoista yksityiskohtia, kuten Jupiterin vöitä, Saturnuksen renkaan ja näiden kuita, sekä kaukana avaruudessa sijaitsevia erilaisia himmeämpiä kohteita, kuten galakseja, tähtisumuja ja tähtijoukkoja.

Olemme viime aikoina monipuolistaneet laitteistoamme hankkimalla kameratekniikkaa, jonka avulla olemme striimanneet osittaisen auringonpimennyksen Youtube-kanavallamme UrSalo Studio. Tällä tekniikalla esimerkiksi teleskoopissa heikkona täplänä näkyvä galaksi saadaan vahvistettua voimakkaasti kameran lyhytaikaisella valotussarjalla, jonka kehittymistä voidaan seurata monitorilta jo näytännön aikana.

Näytöstemme suurin kävijäryhmä ovat juuri lapset ja nuoret, pienimmät luonnollisesti vanhempiensa kanssa. Käynti tähtitornilla on monelle pienelle mieleenpainuva elämys, varsinkin kun onnistuu itse näkemään teleskoopilla sellaista, mitä paljain silmin ei taivaalta voi nähdä. Tämä tukee lasten ja nuorten luontaista tiedonhalua ja saa herättää parhaimmillaan heissä ja miksei myös heidän vanhemmissaan kiinnostuksen sekä luonnontieteellisiä ilmiöitä että niiden havaintotekniikkaa kohtaan.

Mahdollisen avustuksemme käyttäisimme mieluusti toiminnassamme keskeisen tietokoneemme korvaamiseen uudella. Tämä varmistaisi säännöllisten näytäntöjemme teknisen toteutumisen pitkälti tulevaisuuteen. Toiminnassamme ei ole tilaa millekään suuremmalle tapahtumalle jonakin etukäteen ilmoitettavana ajankohtana, koska toiminne luonnon ehdoilla. Säännöllisetkin näytökset joudutaan peruuttamaan aina vesi- ja lumisateen sattuessa. Tosin koululais-, päiväkoti- ja muiden ryhmien suhteen olemme järjestäneet sopimusnäytännöt lyhyellä varoitusajalla jopa arki-illaksi, kun sopivat olosuhteet ovat odotettavissa.

Näytäntölaitteiston heikoin lenkki on siis ikivanha tietokoneemme, joka joutaisi jo elektroniikkamuseoon. Se on hankittu pian observatorion valmistumisen jälkeen vähän alle 20 vuotta sitten. Se ei enää täytä tietoturvavaatimuksia, ei lisälaitteiden vaatimia viimeaikaisia liitäntästandardeja eikä ohjelmistojen yhteensopivuusvaatimuksia. Hankittavaksi ajateltu uusi tietokone varmistaisi näytäntöjemme sujuvuuden ja edistäisi kuva- ja videomateriaalin välittämistä näytännöistä ja kokoontumisistamme laajemmallekin yleisölle. UrSalon tapahtumista ja toiminnasta voi nyt myös saada tietoa UrSalo ry:n Facebook-julkaisuista.

Kannusta meitä

Linkki: SSO:n kannustajat sivulle.     


UrSalon kaukoputki

UrSalo ry:n puheenjohtaja Pekka Mikkola yhdistyksen kaukoputkella.

                   UrSalo logo
         Paluu UrSalon Ajankohtaista sivulle.