Viikon 17 kuva:

GRB030329

GRB030329_20030331_23UTAnnotated.jpg - 49420 Bytes

Kuva: Arto Oksanen

29.3.2003 Hete-satelliitit havaitsivat gammapulssin, jonka on mitattu tulleen kaikkein lähimmästä havaitusta GRB:stä. Kohteen etäisyys meistä on vain noin kaksi miljardia valovuotta.

Mount Hopkinsin observatorion havainnoista on huomattu, että jälkihehkun spektrissä oli havaittavissa piin ja raudan spektriviivat. Näiden alkuaineiden esiintyminen purkauksessa kertoo GRB:n liittyvän supernovan räjähdykseen.

Koska GRB oli erittäin kirkas, pystyttiin sitä havaitsemaan Nyrölässä jopa viikko purkauksen jälkeen! (Normaalisti havaintoaikaa on vain vuorokausi tai kaksi.) Havaintotulokset löytyvät Nyrölän GRB sivuilta.

GRB:n suuresta kirkkaudesta johtuen, onnistuivat Markus Tuukkanen ja Riku Henriksson tekemään maailman ensimmäiset visuaalihavainnot.
Heille vilpittömät onnitteluni!

Oheinen kuva on koostettu useasta 60/120 s CCD kuvasta Rc-suodatinta käyttäen.

Jälkilöylyt:
GRB030329 osoittauti erittäin tärkeäksi. Siitä tehtyjen havaintojen avulla on voitu todistaa, että GRB johtuu (luultavasti ;) mustan aukon navoilta lähtevän suihkun törmätessä laajenevaan kaasupilveen. Tämän teorian mukaan GRB on havaittavissa vain jos se suuntautuu Maapalloa kohti.

-PTi

Aikaisempien viikkojen kuvia

Takaisin Siriuksen kotisivulle