Viikon 14 kuva:

Messier maratoni

Jyvaskyla.jpg

M1 Äyriäissumu: Anne Oikarinen, Arto Oksanen, Risto Pasanen ja Petri Tikkanen

Jyväskylän Siriuksen Messier maratoni oli 28-29.3 välisenä yönä. Saaliiksi saatiin 22 Messier kohdetta värikuvina! Ja kuten tapana näyttää olevan, maratonia hankaloittivat pilvet, GRB-hälytykset ja voimakkaat revontulet.

Maratonilla olivat mukana Anne Oikarinen, Arto Oksanen, Risto Pasanen ja Petri Tikkanen. Lisäksi Risto kuvasi ajoittain hyvinkin voimmakkaina näkyneitä revontulia.

Teknisesti Messier kohteiden löytäminen tietokoneohjatulla kaukoputkella on hyvin helppoa. Vaikeutta lisäsi kuitenkin se, että Schmidt-Cassegrain teleskoopin (16" Meade LX200) focus muuttuu, kun siirrytään seuraavaan hiukan kauempana olevaan kohteeseen. Lisäksi osa kohteista, mm. M42, piti kuvata puiden välistä!

Kuten maratoonissa on tapana, tässäkin tapauksessa määrällä on merkitystä, ei laadulla. Jokaista kohdetta on kuvattu kolme kuvaa 60s valotuksella eri väristen suodattimien (BVR) läpi. Lopputuloksena oli suuri määrä B,V,R ja kalibrointikuvia, jotka piti käsitellä ja yhdistellä.

Edellisen kerran (2001) maratonilla olivat mukana Arto Oksanen ja Harri Hyvönen. Myös silloin osa ajasta käytettiin GRB havainnointiin. Saaliiksi he saivat peräti 82 Messier kohdetta mustavalkokuvina!

-PTi

Aikaisempien viikkojen kuvia

Takaisin Siriuksen kotisivulle