Viikon 4 kuva:

CP Dra ja NGC3147

CPDra20030116.jpg

Kuva: Arto Oksanen ja Petri Tikkanen

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla...

Torstain ja perjantain välisenä yönä 16-17.1 oli kirkasta. Menimme havaitsemaan CCD:llä muuttujaa UV Gem, mutta lähes täysi kuu esti kuvaukset.

Etsimme muita mahdollisia muuttujia, joita on pyydetty havaitsemaan ja jotka olisivat samalla tarpeeksi korkealla. CP Dra oli illan kohteista sopivin.

Huomasimme iloksemme, että CP Dra on aivan galaksin NGC3147 vieressä, joten sovitimme kuvakentän siten, että molemmat näkyisivät hyvin.

Pahaksi onneksemme CP Dra oli turhankin korkealla! Meaden jalustan haarukka jäi noin millimetrin päähän kameran takalevystä, joten emme uskaltaneet antaa koneen automaattisesti tarkentaa kohdetta. Käsin tarkentamalla pääsimme kuitenkin tarpeeksi hyvään tarkkuuteen. (Muuttujan kannalta kuvat saavat olla hiukan epätarkkoja, jolloin tähdestä tuleva valo osuu useammalle pixelille CCD:ssä ja fotometriasta tulee tarkempi.)

Kuvatiedot: CP Dra.(merkitty kuvaan viivoilla) ja NGC3147 - Meade LX200 16", ST7, 15 kpl 120s, ei suodinta

Samalla kun otimme ensimmäisiä kuvia, tarkistimme www:n kautta olisiko galaksissa vaikka supernovaa tarjolla. ...ei ollut. Hyvänä referenssikuvastona voi pitää vaikka Japanilaisen Taku:n kuvakirjastoa. Hän on kuvannut kohteensa Meaden LX200-40 ja LX200-25 kaukoputkilla.

...Hubert Lehmann oli vuonna 1997 meitä huomattavasti onnekkaampi!

Lisää Galaksien referenssejä supernovia metsästäville.

-PTi


Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle