Jyväskylän Sirius ry       Valikkoon
Tunnus: Salasana:
Hae sivustolta:
Sirius > Tähtitornit >

Hankasalmi

Jyväskylän Sirius ry rakentaa Murtoisten koulun yhteyteen Hankasalmelle uutta tähtitieteellistä observatoriota. Observatoriossa on sekä optinen teleskooppi että radioteleskooppi. Tukikohtana toimii Murtoisten kyläkoulu, joka tarjoaa hyvät ja toimivat tilat tähtikeskukselle. Koulun piha-alueelle on rakennettu kaksikerroksinen rakennus optiselle teleskoopille ja alusta radioteleskoopille. Laitteisto on täysin etäkäytettävä. Hankkeessa ovat mukana Jyväskylän Sirius ry:n lisäksi Hankasalmen kunta ja Murtoisten kyläyhdistys ry.

1. Taustaa ja perusteluja hankkeelleSiriuksella on ollut käytössä kaksi omaa tähtitornia. Jyväskylän kaupungissa sijaitsevassa Rihlaperän tähtitorni on ollut käytössä vuodesta 1963, mutta kaupungin valojen takia havainto-olosuhteet ovat huonontuneet. Tämän johdosta keväällä 1997 päätettiin rakentaa uusi maaseututähtitorni. Paikka observatoriolle löytyi Jyväskylän maalaiskunnasta, Nyrölästä, noin 20 km päästä kaupungin valoista. Tähtitorneilla järjestettävissä tähtinäytännöissä käy vuosittain yli tuhat henkilöä. Etenkin keväiset yleisöviikot Nyrölän observatoriossa ovat olleet erittäin suosittuja.

Viime vuosina Siriuksen toiminta on kehittynyt voimakkaasti. Jäsenmäärä on kasvanut samoin kuin erilaiset toimintamuodot. Havaintoja on tehty esimerkillisesti; havaintokohteina ovat olleet niin Kuu, Aurinko, planeetat ja komeetat kuin Aurinkokunnan ulkopuoliset tähdet, galaksit, tähtisumut, supernovat ja gammapurkaukset. Yksittäisiä havaintoja on kertynyt useita kymmeniä tuhansia ja ahkerat havaitsijat ovat saaneet sekä valtakunnallista että kansainvälistä tunnustusta mm. Ursan jakamien Stella Arcti -tähtiharrastuspalkintojen ja American Association of Variable Stars Observers'in (AAVSO) jakamien Observer Award -palkintojen muodossa. Jyväskyläläiset harrastajat ovat myös voittaneet molemmilla kerroilla kahdesti lukiolaisille järjestetyn yhteiseurooppalaisen tähtitiedekirjoituskilpailun.

Jyväskylän Sirius ry:llä on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto havaintotoiminnan osalta. Havaintojamme käyttävät useat yliopistot kuten esimerkiksi Kioton yliopisto Japanissa ja Columbian yliopisto Yhdysvalloissa. Siriuksen havaitsijat kuuluvat myös useisiin kansainvälisiin havaintoverkkoihin kuten American Association of Variable Stars Observers (AAVSO), Center for Backyard Astrophysics (CBA) ja Variable Stars Network (VSNET). Teemme yhteistyötä myös kotimaisten yliopistojen kanssa tutkien mm. blazaareita Turun yliopiston kanssa ja asteroideja Helsingin yliopiston tähtitieteen laitoksen kanssa. Siriuslaisten tekemiä havaintoja on julkaistu kymmenissä tieteellisissä julkaisuissa.

Murtoisten kylä ja koulurakennus

Murtoisten kylä ja erityisesti kyläkoulun lähiympäristö tarjoaa erinomaisen paikan uudelle observatoriolle. Murtoinen sijaitsee Hankasalmesta Kangasniemelle vievän tien 446 varressa noin 10 kilometriä Hankasalmen aseman eteläpuolella. Se on riittävän kaukana kaikesta valosaasteesta, mutta riittävän lähellä Jyväskylää. Matkaa Jyväskylästä tulee noin 50 km hyväkuntoista isoa tietä myöten. Tietoliikenneyhteydet toimivat syksyllä 2005 asennetun laajakaistan päällä. Kyläyhteisö on suhtautunut tähtikeskushankkeeseen positiivisesti, sillä tuohan se kylälle uutta toimintaa ja tarjoaa mielenkiintoisen harrastusmahdollisuuden. Myös kyläkoulu pysyy aktiivikäytössä. Myös talkooapua on saatu kyläyhdistykseltä.


Tähtitornin koordinaatit kkj: P:6905522, I:3479199
kkj maantieteelliset: P:62°15'16.097", I:26°35'58.907"

Murtoisten koulurakennus on erinomainen tukikohta tähtikeskukselle. Vahtimestarin asunnosta on tehty ohjaushuone, sieltä löytyy myös pieni keittiö ja oma WC. Yksi luokkahuone on muutettu näyttelytilaksi. Koulun keittiö mahdollistaa ruoan valmistamisen havaitsijoille ja rakennusvaiheen aikana talkooväelle. Koululla on myös WC ja toimivat saunatilat. Majoitustilaa havaitsijalle saadaan helposti ohjaushuoneeseen ja lattiamajoitusta löytyy tarvittaessa suurellekin joukolle esimerkiksi leirikouluja tai muuta kurssitoimintaa ajatellen. Koulun vintille on myös mahdollista rakentaa runsaasti majoitustilaa myöhemmin. Koulun voimistelusaliin voidaan rakentaa myöhemmin auditorio.Etäkäyttö

Sekä optista kaukoputkea että radioteleskooppia voidaan käyttää Internetin välityksellä. Myös laitteiden käynnistys ja sammuttaminen sekä kuvun avaus ja sulkeminen onnistuu etäyhteydellä. Tämä mahdollistaa havaitsemisen kotoa tai koulusta käsin, kunhan käytössä on vain Internet-yhteys. Etäkäyttö avaa uusia mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön kun tutkijat voivat tarvittaessa ohjata itse laitteita tai opetukseen, jolloin kaukoputkella voidaan ottaa kuvia tähtitaivaasta omasta luokkahuoneesta käsin. Havaintoja voidaan tehdä myös lähettämällä havaintopyyntöjä tietokoneelle, joka suorittaa havainnot optimaaliseen aikaan ja lähettää tulokset niiden valmistuttua. Etäkäyttö mahdollistaa myös nopean reagoinnin äkillisiin ilmiöihin kuten gammapurkausten havaitsemiseen, ilman että havaitsijan pitää matkustaa kaukoputken luo. Etäkäytöllä ja automatisoinnilla saavutetaan laitteiston maksimaalinen käyttöaste.

Etäkäyttö vaatii henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Niitä voi pyytää Siriukselta sähköpostilla osoitteesta sirius(ät)ursa.fi. Siriuksen jäsenille käyttö on maksutonta, ulkopuolisilta peritään aikaan perustuvaa käyttömaksua.

Tähtinäytännöt

Yleisölle ja ryhmille suunnatut tähtinäytännöt ovat olleet Jyväskylän Siriuksen ydintoimintaa jo yli neljäkymmentä vuotta. Tähtinäytännössä kävijä voi saavuttaa melkoisia elämyksiä nähdessään omin silmin Kuun kraatterit, Saturnuksen renkaat tai vaikka miljoonien valovuosien päässä olevan galaksin. Murtoisissakin järjestetään tähtinäytäntöjä perjantai-iltaisin marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Ryhmille, kuten koululuokille, järjestetään tilausnäytäntöjä, joiden sisällöstä voidaan sopia yhdessä tilaajan kanssa.


Leirikoulutoiminta

Murtoisten koulu antaa oivan mahdollisuuden järjestää tähtitiedepainotteisia leirikouluja tai teemapäiviä koululaisille. Oppilaat voivat tutustua laitteisiin ja niillä tehtäviin havaintoihin. Jos taivas on selkeä niin kaukoputkella voidaan katsoa tähtitaivaan kohteita tai tehdä vaikka harjoitustöitä CCD-kameralla. Myös radioteleskooppia voidaan käyttää opetuksessa. Koulu tarjoaa hyvät mahdollisuudet majoitukseen ja ruokailuun.

Harrastusmahdollisuudet

Murtoisten tähtikeskus tarjoaa uuden kiinnostavan harrastusmahdollisuuden kyläläisille ja hankasalmelaisille, joille seudun muut tähtitornit ovat olleet liian kaukana. Jyvässeudun tähtiharrastajille uusi havaintopaikka tarjoaa parhaat mahdolliset laitteet erinomaisissa olosuhteissa. Etäkäyttö mahdollistaa laitteiden hyödyntämisen kauempaakin.
2. HavaintolaitteetRadioteleskooppi

Havaintokeskuksessa on 3 metrin suunnattavalla lautasantennilla varustettu radioteleskooppi, jota voidaan käyttää avaruudesta tulevan radiosäteilyn mittaamiseen. Sillä voidaan havaita mm. Auringon purkauksia ja kartoittaa Linnunradan vetypilviä. Teleskooppi siirrettiin Nyrölän observatoriosta Murtoisiin. Teleskoopille on valettu jalustapilari, johon se kiinnitetään. Teleskoopin suuntausmoottorit ja elektroniikka on uusittu, jotta sitä voidaan kääntää tietokoneella. Radioaaltojen vastaanottoa varten on hankittu sopiva radiovastaanotin (AOR AR-5000 liikennevastaanotin) ja erilaisia mikroaaltokomponentteja (1.4-10 GHz).
Tähtitornirakennus

Optista kaukoputkea varten koulun piha-alueelle on rakennettu kaksikerroksinen rakennus. Alakerroksessa on kylmää varastotilaa ja laitekaappi tietoliikennelaitteille ja laitteiden virransyötölle. Yläkerroksessa on havaintotasanne ja kaukoputken suojakupu. Rakennuksen ulkomitat ovat 6 x 6 metriä ja havaintotasanne on kolme metriä maanpinnan yläpuolelle. Australialaisvalmisteinen Sirius Observatories -kupu on läpimitaltaan 3.5 metriä. Sen puolipallon muotoisessa kuvussa on moottoreilla avattava luukku. Kupu myös kääntyy sähkömoottoreilla tietokoneen ohjaamana, siten että kaukoputki näkee aina luukusta ulos. Kuvun sisään mahtuu kerrallaan noin 5 henkilöä katsomaan kaukoputkella ja kattotasanteella voi tähtitaivasta katsella suurempikin joukko. Kaukoputki on kiinnitetty betonipilariin joka on ankkuroitu tukevasti maahan ja erotettu muusta rakennuksesta, jotta havaitsijoiden liikkumisen aiheuttama tärinä ei haittaa kaukoputken toimintaa.
Optinen teleskooppi

Observatorion päähavaintolaitteena on 40 cm läpimittainen RC-Optical Systemsin RC16 teleskooppi Paramount ME -robottijalustalla. Ritchey-Chretien -tyyppinen Cassegrain-teleskooppi on optisesti ylivertainen, joten se muodostaa terävän kuvan koko kuvakentän alueella. Kaukoputki ja sen jalusta ovat myös mekaanisesti erittäin korkealaatuisia mahdollistaen luotettavan etäkäytön. Jalusta voidaan käynnistää ja sammuttaa etäkäytöllä ja se tietää tarkalleen oman suuntansa myös mahdollisen sähkökatkon jälkeen.
CCD-kamera

Kaukoputken pääilmaisin on suodinvaihtajalla varustettu laajakenttäinen CCD-kamera, SBIG STL-1001E. Kamera saatiin lahjoituksena USAsta Columbian yliopistolta. CCD-kameralla saadaan kuvattua hyvin himmeitäkin tähtitaivaan kohteita, sillä se rekisteröi lähes jokaisen fotonin, joka kohteesta saapuu. Suotimet mahdollistavat tarkat ja muiden observatorioiden kanssa vertailukelpoiset fotometriset mittaukset ja värikuvien muodostamisen. Kamera tuottaa kuvat digitaalisessa muodossa joten ne ovat heti hyödynnettävissä tietokoneella. Esimerkiksi muuttuvia tähtiä voidaan mitata täysin automaattisesti tietokoneen ohjatessa kaukoputkea ja kameraa sekä mittaamalla kohteen kirkkauden kuvista. Havaitsijalle tarvitsee silloin toimittaa vain pelkät mittaustulokset ilman suuria kuvatiedostoja.
3. Tavoitteet ja tuloksetTähtikeskus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tähtiharrastukselle ja tähtitaivaan tutkimukselle. Tähtitiede on kehittävä harrastus ja suurella tähtikaukoputkella pimeässä ympäristössä on mahdollista nähdä omin silmin Kuun ja planeettojen lisäksi myös himmeitä tähtisumuja ja galakseja. Uskomme hankkeen aktivoivan uusia harrastajia sekä lähialueelta Hankasalmelta että kauempaa koko Jyvässeudulta. Etäkäytön myötä käyttäjiä tullee koko maasta ja ulkomailtakin. Kansallisissa ja kansainvälisissä havaintokampanjoissa odotetaan useita tieteellisiä julkaisuja vuosittain, joissa on käytetty Murtoisten observatoriossa tehtyjä havaintoja.

Tähtitornirakennuksessa on sisätiloja 36 m2 alakerrassa ja 9 m2 katolla kuvun alla. Koulurakennuksessa on kunnostettu ns. vahtimestarin asunto ohjaushuoneeksi ja yksi luokkahuone näyttelytilaksi. Havaintotoiminnan myötä koulurakennus säilyy aktiivisessa käytössä. Heti observatorion valmistuttua siellä aloitettiin säännölliset tähtinäytännöt. Jo ensimmäisenä talvena niissä kävi satoja henkilöitä. Observatoriossa on järjestetty myös tähtitieteen opetusta yhteistyössä Hankasalmen kansalaisopiston kanssa.

Murtoisten kylälle observatorio on tuonnut näkyvyyttä ja loistavan harrastusmahdollisuuden. Rakennusvaiheessa projekti on tarjonnut mahdollisuuden talkootyöhön ja myöhemmin pienimuotoista talonmiehen työtä ja tähtinäytösten pitoa.Observatorion laitteistolla otettu kuva miljoonien valovuosien päässä olevasta kierteisgalaksista Messier 81.

4. KustannuksetHankkeen suunnitellut kokonaiskustannukset olivat 112 666 euroa, josta laiteinvestoinnit 70 503 euroa ja rakennusinvestoinnit 42 163 euroa. Rahoituksesta 84 000 euroa katettiin julkisella tuella (EU, valtio ja Hankasalmen kunta), loppu lahjoituksin ja talkootyöllä. Rakennusbudjetti ylittyi noin 5000 eurolla. Ylitys pyritään kattamaan lahjoituksin.

6. Kohderyhmä ja tiedotustoimintaHankkeen kohderyhmät ovat tähtiharrastajat, tutkijat ja tähtitieteestä kiinnostunut suuri yleisö. Tähtiharrastajat koostuvat pääasiassa Jyväskylän Siriuksen jäsenkunnasta, jotka saavat tietoa hankkeesta jäsenlehtemme välityksellä sekä yhdistyksen jäsenilloissa. Valtakunnallista näkyvyyttä tähtiharrastajille on jo saatu Ursan julkaiseman Tähdet ja Avaruus -lehden kautta sekä esittelemällä hanketta huhtikuussa 2005 Varkaudessa järjestetyillä Tähtipäivillä. Suuri yleisö on saanut tietoa alueen päämedioiden kautta kuten sanomalehtien (Keskisuomalainen, Hankasalmen Sanomat), radioiden (Radio Keski-Suomi) sekä alueellisten tv-lähetysten (Keski-Suomen TV-uutiset, MTV3 Kymmenen uutiset) kautta.
7. LahjoituksetVoit tukea observatorion rakentamista talkootyön lisäksi myös tavara- ja rahalahjoituksin. Tukea on jo saatu mm. seuraavilta yrityksiltä: BlackBox, JE-Urakointi, Elisa, Hytösen rakennus ja tarvike, Lammin betoni, Laukaan betoni, Starkki, TietoEnator, Tähtipolku, UPM-Kymmene Wood, Uponor, Jyväskylän tietokonehuolto, MP-Asennus, ravintola Kuuhanka, Suomen Optomekaniikka, Tiivi, Rautpohjan konepaja, Lemminkäinen, Kuljetus-Säpsä ja Harri Hautamäki. Wihurin rahaston ja Columbian yliopiston myöntämä tuki on ollut hankeelle ratkaisevan tärkeää. Kiitos kaikille auvustajille! Hankkeen rakennusbudjetti on ylittynyt viidellä tuhannella eurolla, joten lisäavustuksia tarvitaan edelleen.

Lahjoituslomake.

8. TalkootObservatoriota rakennettiin talkoilla kesäkuun alusta syyskuun alkuun vuonna 2005. Lisätietoa ja valokuvia löytyy talkoopäiväkirjasta.

Hankesuunnitelma


hankesuunnitelma.pdf

Observatorion web-palvelin


Hankasalmen observatorion omalta web-palvelimelta web-palvelimelta löytyy siellä otettuja kuvia ja etäkäyttöohjelmat.