Jyväskylän Sirius ry       Valikkoon
Tunnus: Salasana:
Hae sivustolta:
Sirius > Tähtitornit >

Nyrölän observatorio

Siriuksella on Jyväskylän Nyrölän kylässä (Vertaalantie 449) tähtitieteellinen observatorio. Yhdistyksen vuokraama tontti tarjoaa erinomaisen paikan himmeidenkin tähtitaivaan kohteiden havaitsemiseen, mikä ei ole enää mahdollista Jyväskylän valojen keskelle jääneessä Rihlaperän tähtitornissa.


Piirros: Jalo Ojanperä

Observatorio koostuu kolmesta rakennuksesta: kahdesta teleskooppirakennuksesta ja huoltorakennuksesta. Suurempi teleskooppirakennus on kahdeksankulmainen noin 3.5 m korkea rakennus, johon teleskooppi on sijoitettu puolipallonmuotoisen kääntyvän ja avattavan kuvun alle. Toinen pienempi rakennus on varustettu liukukatolla, jonka alta paljastuu koko tähtitaivas. Huoltorakennus on rakennettu kahdesta työmaaparakista, siellä sijaitsevat lämmintä säilytystilaa vaativat elektroniikka ja sähkölaitteet. Se toimii samalla myös havaitsijoiden tauko- ja lämmittelytilana. Huoltorakennus on sähkölämmitteinen.


Kuva: Markku Nyfelt

Tähtitornille hankittiin uusi huippunykyaikainen 16 tuumainen Meade-teleskooppi ja se asennettiin vanhan Sirius-Dobson peilikaukoputken tilalle kesällä 1999. Myös liukukattoisessa tähtitornissa on Meade LX200 teleskooppi, vähän pienempi 10-tuumainen (25 cm) malli, jota käytetään pääasiassa kohteiden katseluun.

Meade-teleskoopin käyttöohjeet nyt web-versiona.

Taivaalla on myös Nyrölän nimikkoasteroidi, kun marraskuussa 1999 observatoriossa löydetty pikkuplaneetta sai vuonna 2001 viralliseksi nimekseen (22978) Nyrölä.

Revontulikamerat

Nyrölästä on saanut kodin myös kaksi revontulikameraa. Syksyllä 2004 asennettiin Ilmatieteen laitoksen mustavalkoisia kuvia ottava revontulikamera ja toukokuussa 2005 Calgaryn yliopiston RAINBOW-värikamera.

Revontulikameroiden ottamat uusimmat kuvat: RAINBOW, Ilmatieteen laitoksen kamera.


Observatorion tämänhetkinen laitteisto:

TELESKOOPIT:
  • 16 tuumainen Meade LX200 Schmidt-Cassegrain peiliteleskooppi
  • 10 tuumainen Meade LX200 Schmidt-Cassegrain peiliteleskooppi
CCD KAMERAT:
VIDEOKAMERA:
OHJELMAT:
SUODATTIMET:
POLTTOVÄLIN LYHENTÄJÄT:
  • Optec MAXView 0.5X
  • Optec MAXField 0.33X
  • Meade f/6.3
OKULAARIT:
  • 1.25" 10 mm Vixen LV
  • 1.25" 26mm Meade
  • 2" 32mm Meade super laajakulma
  • Bader 2-tuuman barlow
MUITA TARVIKKEITA:

Toimintamuodot:

Muita tietoja:

Tieteelliset julkaisut

Nyrölän Observatorion vanhat sivut