Jyväskylän Sirius ry       Valikkoon
Tunnus: Salasana:
Hae sivustolta:
Sirius > Nyrölän observatorio >

Uutta Nyrölässä

Nyrölän observetorion kehittäminen jatkuu. Tältä sivulta löytyy viimeisimmät päivitykset ja uutiset.

Lokakuu 2004:
Revontulikamera on asennettu paikoilleen. Kameran herkkyydessä ja fokusoinnissa on vielä parantamisen varaa.
Radioteleskooppiin saatiin Wihurin rahastolta 10.000 euron apuraha.

Elokuu 2004:
Revontulikameran suojarakennuksen rakentaminen on aloitettu, tila tulee huoltorakennuksen pohjoispäätyyn.
Radioteleskoopin käyttöönotto jatkuu, vanhat moottorit on purettu ja uusille askelmoottoreille on katsottu paikat valmiiksi. Jalusta on maalattu valkoiseksi.
Tietokoneeseen on asennettu uudet versiot MaxImDL kuvausohjelmasta ja TheSky kaukoputken ohjausohjelmasta.

Toukokuu 2004:
Web-palvelin on kytketty GPS-ajastimeen jolloin Nyrölän tietokoneisiin on saatu absoluuttisen tarkka aika. Palvelimen kello on oikeassa ajassa muutaman mikrosekunnin tarkkuudella.

Syyskuu 2003:
Pienempään Meade-kaukoputkeen on vaihdettu uusi rektaskensiomoottori rikkoontuneen tilalle. Kaukoputki on taas normaalisti käytettävissä.

Elokuu 2003:
Radioteleskooppi on pystytetty. Venäläinen 3.1 m suunnattava radioteleskooppi mahdollistaa havainnoinnin 1-30 GHz taajuusalueella. Myös videokuvausmahdollisuuksia on parannettu uudistetulla videokaapeloinnilla.
Web-palvelin on päivitetty Yomin lahjoittamaan 750 MHz Pentium 3 -koneeseen.

Heinäkuu 2003:
Kalibrointikuvien ottoa helpottava flättilaatikko on otettu käyttöön.

Maaliskuu 2003:
Tarkkaan ajastukseen sopiva GPS-videoajastin on otettu käyttöön. GPS-vastaanottimen mikrosekunnin tarkka kellonaika saadaan lisättyä videokuvan jokaiseen ruutuun sadasosasekunnin tarkkuudella. Laitteisto sopii erityisen hyvin tähdenpeittojen ajoitukseen.

Tammikuu 2003:
CCD kamera on päivitetty uudempaan USB-liitynnällä varustettuun ST8XE-malliin. Kuvien latausaika putosi noin minuutista muutamaan sekuntiin. Tästä on etua etenkin kaukoputken tarkennuksen nopeutumisena ja tiheämpään kuvausväliin aikasarjahavainnoissa. Päivityksen sponsoroi AAVSO.

Lokakuu 2002:
Uusi visuaalikäyttöön tarkoitettu tähtitorni on valmistunut.

Elokuu 2002:
Uuden pienemmän teleskooppirakennuksen rakennustyöt ovat alkaneet. Uuteen rakennukseen tulee liukukatto, jonka alta avautuu esteetön näkymä taivaalle. Sinne sijoitetaan 10-tuumainen Meade LX200 teleskooppi, joka on tarkoitettu pääasiassa visuaalikäyttöön.

Huhtikuu 2002:
Radioteleskoopin jalustan alin osa asennettiin paikoilleen jalustarenkaaseen. Radioteleskoopille perustettiin oma web-sivu.

Syyskuu 2001:
Radioteleskoopin perustuksena oleva kaivorengas on valettu tukevasti suoraan peruskallioon. Kaukoputken ohjausta varten on myös asennettu uusi ohjelma, TheSky.

Elokuu 2001:
Radioteleskoopin perustana oleva kaivonrengas on asennettu paikoilleen ja porattu kiinnityspultit kallioon. Huoltorakennuksen ja perustuksen välille kaivettiin myös oja, jota pitkin asennetaan salaojaputki tiedonsiirtoa ja antennin ohjausta varten.

Heinäkuu 2001:
Kaukoputkeen asennettiin Optecin valmistama MAXFilter-suodatinjärjestelmä johon kuuluu Besselin fotometrinen BVR-suodatinsarja. Muita hankintoja ovat Optecin valmistama TCF tarkennuslaite, jonka erikoisuutena on automaattinen tarkennuksen korjaus lämpötilan muuttuessa sekä uuden laitteiston kanssa paremmin yhteensopiva Optecin F/5 polttovälin lyhentäjä. Myös AAVSO:lta saatu lahjoitus, uusi ST-8E CCD-kamera tullaan asentamaan kuluvan syksyn aikana.

Tammikuu 2001:
Nyrölän observatorioon on hankittu uusi nopeampi tietokone CCD-kuvausta varten. Uusi kone on varustettu 700 MHz Celeron suorittimella, 128 megan keskusmuistilla, 30 gigan kovalevyllä ja kirjoittavalla CD-ROM asemalla. Tehonlisäys vanhaan 486-koneeseen on melkoinen. Tietokone hankittiin Wihurin rahaston apurahan turvin Jyväskylän tietokonehuollosta.

Samalla observatorio kytkettiin kiintällä yhteydellä Internettiin. Uusi nopea yhteys on Kesnet Oy:n ja Jyväskylän yliopiston yhteinen lahjoitus Siriukselle. Yhteyden käyttökin on ilmaista. Helmikuun aikana Nyrölään asennetaan web-palvelin vanhasta 486 kuvaus-tietokoneesta ja silloin Nyrölässä voi vierailla myös virtuaalisesti osoitteessahttp://nyrola.jklsirius.fi.