Jyväskylän Sirius ry       Valikkoon
Tunnus: Salasana:
Hae sivustolta:
Sirius > Havainto-ohjelmat >

Komeetat

Pyrstötähtiä havaitaan Nyrölässä usein, varsinkin kun taivaalla on tavallista kirkkaampia komeettoja.


Komeetta Hale-Bopp oli 1900-luvun hienoimpia pyrstötähtiä. Sitä havaittiin ja kuvattiin myös Nyrölässä, vaikka tähtitornia siellä ei silloin vielä ollut. Oheinen kuva on otettu 18.3.1997. Kuvaaja: Arto Oksanen.
[br]
Nyrölä on mukana NASAn Deep Impact -avaruusohjelman sivuprojektissa Small Telescope Science Program (STSP), jossa on havaittu avaruuslennon kohdekomeettaa Tempel 1:tä. Tämä lyhytjaksoinen komeetta oli Aurinkokunnan sisäosissa vuonna 2000 ja silloin sen havaitseminen aloitettiin Nyrölässä. Havaintojen perusteella NASAn tutkijat pystyvät suunnittelemaan avaruuslentoa paremmin. Luotain lähetettiin matkaan tammikuussa 2005 ja se saavutti pyrstötähden saman vuoden heinäkuussa.


Komeetta Tempel 1 ennen ja jälkeen Deep Impact -törmäystä Arto Oksasen kuvaamana etäkäytettävällä rent-A-Scope teleskoopilla, joka sijaitsee USAssa Uudessa Meksikossa.


Lisätietoja taivaalla parhaillaan näkyvistä komeetoista löytyy NASAn komeettasivulta.

Jyväskylän Sirius Ry:n jäsenten ottamia valokuvia vuoden 2007 tammikuussa näkyneestä huomattavan kirkkaasta komeetasta C/2006 P1 (McNaught) on koottu
Komeetta McNaught -sivulle.