Meaden tietokoneyksikössä löytyi vikoja


Suunnatessamme kaukoputken jalustaa heinäkuun lopulla huomasimme, ettei teleskooppi löytänyt kohteita automaattisesti niinkuin sen olisi pitänyt tehdä.

Meade saatiin suunnattua onnistuneesti kohti taivaan pohjoisnapaa heinäkuun loppuviikoilla. Suuntauksessa käytimme apuna valaistua lankaristikko-okulaaria ja jalustan ruuveja kääntämällä suuntaus onnistui kahdelta henkilöltä suhteellisen vaivattomasti.

Ongelmia ilmeni kuitenkin kohteiden löytämisessä kun käytettiin automaattista kohteiden hakua teleskoopin tietokoneella. Meaden pitäisi löytää kohde kuin kohde muutaman kaariminuutin tarkkuudella mutta kohteita etsiessämme huomasimme, että heittoa oli jopa useita asteita! Pohdimme pitkään mistä moinen heitto näinkin kalliissa laitteessa johtui, kunnes huomasimme, että sekä deklinaatio että rektaskensioakseli heittivät ajetusta matkasta aina tasan kolme prosenttia. Eli jos kaukoputkea siirti taivaalla 30 astetta, oli haluttu kohde aina noin asteen etäisyydellä halutusta paikasta. Tästä päättelimme, että joko moottoreissa tai ohjausyksikössä täytyi olla vikaa ja jouduimme tilaamaan uudet moottorit Meadelta. Niiden vaihto oli ohjeiden mukaan suhteellisen yksinkertainen toimenpide ja vaikka vaihto olisi ilman muuta tehty myös Meaden tehtaalla, kaukoputken pakkauksessa olisi ollut niin suuri työ että päätimme vaihtaa ne itse.

Saimme Meadelta uudet moottorit elokuun puolenvälin paikkeilla ja 28.8. lauantaina asensimme kaukoputkeen uuden deklinaatiomoottorin. Vaihto sujui ilman suurempia ongelmia noin kolmessa tunnissa. Nyt täytyy vain odotella ensimmäistä selkeää iltaa, jolloin pääsemme varmistamaan uuden moottorin toimivuuden ennen toisen asentamista.

Kaukoputkea pystyy nytkin kääntämään normaalisti moottoreiden välityksellä, ainoastaan kohteiden automaattinen haku tietokoneella ei ole toistaiseksi toiminnassa. Asia pyritään kuitenkin korjaamaan mahdollisimman pikaisesti syyskuun aikana.Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle