Ensimmäisiä CCD-kuvia Nyrölästä

sivu 2
Kaikissa tämän sivun kuvissa kokeiltiin ensimmäistä kertaa ST-7:n Self Guide -toimintoa. Siinä CCD -kamera ohjaa kaukoputkea ja korjaa seurannassa esiintyviä pieniä virheitä.


Spiraaligalaksi Messier 81

Tämä on suuri spiraaligalaksi Ison Karhun tähdistössä. Kuvassa näkyy galaksin spiraalirakenne koko komeudessaan. Keli oli huono, täysikuu paistoi ja pientä pakkasutua oli taivaalla. Valotusaika oli 300s. Kuvattu 4.4.1999 noin kello 1.20.


Spiraaligalaksi Messier 58

Tämä on spiraaligalaksi Neitsyen tähdistössä. Keli oli huono, täysikuu paistoi ja pientä pakkasutua oli taivaalla. Valotusaika oli 300s. Kuvattu 4.4.1999 noin kello 0.30.


Spiraaligalaksi Messier 100

Tämä on spiraaligalaksi Bereniken Hiuksissa. Vaikka galaksin pintakirkkaus on aika huono, sen spiraalirakenne erottuu tässä kuvassa hienosti. Kuvassa näkyy myös muita himmeitä galakseja, joiden kirkkaus vaihtelee 14,5 - 16,2 magnitudin välillä.

Aivan Messier100:n vieressä olevat pienet galaksit ovat nimeltään NGC4322 ja NGC4328. Keli oli huono, täysikuu paistoi ja pientä pakkasutua oli taivaalla. Valotusaika oli 300s. Kuvattu 2.4.1999 noin kello 0.30.


Planetaarinen sumu Messier 57

Ensimmäinen kuva jossa käytettiin 10 tuumaisen Meade-teleskoopin täyttä erotuskykyä hyväksi. Vaikka seeing-olosuhteet olivat kuvaushetkellä surkeat, niin tulokset ovat hämmästyttäviä. Keskustähti ja sen himmeämpi seuralainen erottuvat helposti, samoin sumun rakenteesta erottuu monia yksityiskohtia. Kuvat ovat osasuurennuksia alkuperäisestä kuvakentästä. Valotusaika oli 600s. Kuvattu 11.4.1999 noin kello 1.30.

Toinen kuvista on käsitelty CCDSharp ohjelmalla, jossa käytetään ns. Lucy-Richardson Deconvolution -algoritmiä. Se vaatii koneelta erittäin paljon laskentatehoa. Oheista kuvaa 300mhz Pentium-laitteisto laski noin kaksi minuuttia. Ohjelman algoritmi suunniteltiin alunperin käytettäväksi Hubble avaruusteleskoopin kuvien korjailuun mutta nykyään PC-tietokoneiden kehitettyä tarpeeksi tehokkaiksi se on tullut käyttöön harrastajienkin laitteistoissa.

Takaisin edelliselle kuvasivulle.



Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle