Nyrölän CCD-kuvauskurssi syyskuussa 2001


Nyrölässä järjestettiin 22.9.2001 CCD-kuvauksen kurssi, johon osallistui kaikkiaan seitsemän henkilöä.

Kurssilla käytiin läpi CCD-kameran toimintaperiaate ja laitteen kehitys 80-luvulta asti jolloin CCD oli ainoastaan ammattilais-observatorioiden käyttämä huippukallis tekniikan ihme. Ilta sattui olemaan kuin ihmeen kaupalla selkeä, jolloin pääsimme kokeilemaan kuvasta myös käytännössä.

Kurssilla otettiin muutamia koekuvia tähtitaivaan kohteista, harjoiteltiin kohteen saamista kaukoputken näkökenttään, otettiin kalibrointikuvia ja tehtiin jonkin verran kuvankäsittelyä juuri otetuille kuville. Kuvausohjelmana käytettiin SBIG:n valmistamaa CCDOPS for DOS -ohjelmaa. Ohjelma on vapaassa levityksessä ja jokainen kuvauksesta kiinnostunut voi käyttää sitä ilmaiseksi harjoitellakseen CCD-kuvien käsittelyä. Ohjelman ja kuvankäsittelyyn tarvittavia esimerkkikuvia voit ladata alla olevista osoitteista:

  • CCDOPS for Windows: Lataa ohjelma klikkaamalla tästä. (1.96mt) new
  • CCDOPS for DOS: Lataa ohjelma klikkaamalla tästä. (350kt)
  • Lisää esimerkkikuvia, kuvattu 22.9.2001. (600kt) new
  • Esimerkkikuvia kuvankäsittelyn harjoittelua varten. (350kt)

    Molemmat paketit on pakattu WinZip -ohjelmalla. Luo CCDOPS:lle ja esimerkkikuville omat hakemistot koneellesi, esim. "CCDOPS" ja "harjkuva" ja pura lataamasi kuva- ja ohjelmapaketit niihin. Nyt voit harjoitella CCD-kuvien käsittelyä.    Nyrölän Observatorion pääsivulle
    Takaisin Siriuksen kotisivulle