Nyrölän Observatorion avajaiset


Nyrölän observatorion avajaisia vietettiin sunnuntaina marraskuun 2. päivä 1997 Nyrölän koululla Jyväskylän maalaiskunnassa. Avajaiset keräsivät Nyrölän kyläkoululle yli sadan kiinnostuneen joukon tutustumaan uuteen observatorioon.

Siriuksen puheenjohtaja Arto Oksanen lausui kaikki tervetulleiksi paikalle ja kiitti kaikkia observatorion rakennustyössä mukana olleita tahoja. Jyväskylän maalaiskunnan tervehdyksessä Tapani Kaakkurinniemi pahoitteli sitä, että maalaiskunta ei ole voinut tukea tärkeäksi katsomaansa hanketta kunnan erittäin tiukan taloudellisen tilanteen takia. Kylätoimikunnan puheenjohtaja Jouko Asikainen välitti kyläläisten terveiset ja muistutti kuinka monissa lauluissa kerrotaan tähdistä.

Tähtitorniin käytiin tutustumassa Auringon laskiessa. Kymmenet autot ajoivat parin kilometrin matkan koululta tähtitornille. Komea tähtitorni oli saanut kaukoputken sisäänsä edellisenä päivänä. Suuri kaukoputki oli tornissa kuin kotonaan, vaikka rakennusvaiheessa väliin oli arvailtu josko putki sittenkään sopii kuvun alle.

Koululle palattuaan vieraat saivat ensin nauttia kylätoimikunnan tarjoamista kahveista, jonka lomassa oli mahdollista keskustella 'taivaallisista' asioista. Ennen illan esitelmää järjestettiin arpajaisten palkintojenjako. Palkintoina oli mm. kylpypyyhkeitä ja koululaisten tekemiä linnunruokinta-automaatteja sekä tähtitieteellisiä kirjoja.

Arto Oksasen pitämässä esitelmässä tarkasteltiin tähtitaivasta ja sen tarkkailua yksinkertaisin välinein. Asiaa havainnollistettiin kauniiden tähtivalokuvien avulla.

Illan päätteeksi uudella tähtitornilla järjestettiin tähtinäytäntö. Kymmenet ihmiset näkivät omin silmin Saturnuksen renkaat ja muita tähtitaivaan ihmeitä. Torni todettiin hyvin toimivaksi ja paikka erinomaisen pimeäksi.Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle