Komeetta C/1999 S4 (Linear) tuhoutunut!


1m JACOBUS KAPTEYN teleskooppi La Palman saarella oli todistamassa heinäkuun loppuviikolla komeetta Linearin täydellistä tuhoutumista.

Dr. Mark Kidger kertoo muutama päivä sitten julkaisemassaan raportissa komeetan yllättävästä tuhosta. Nopeat muutokset komeetan ytimessa havaittiin ensimmäistä kertaa heinäkuun 23. päivä, jolloin sen kirkkaus laski hyvin nopeasti. Seuraavien öiden havainnot varmistivat kirkkauden voimakkaan laskun samalla kun ydin alkoi venyä pitkulaiseksi sen hajotessa.


Komeetta C/1999 S4 (Linear) 27.7.2000. Ytimen hajoaminen on jo selvästi näkyvissä ja se on venynyt pitkulaiseksi samalla himmentyen voimakkaasti. Kuvan copyright: Dr. Mark Kidger. The Jacobus Kapteyn Telescope, La Palma.

Heinäkuun 27. päivä ydintä ei enää ollut havaittavissa, ja kuvien tarkoista tutkimuksista huolimatta myöskään pienempiä komeetasta irronneita kappaleita ei enää löytynyt. Komeetan odotetaankin häviävän näkyvistä täydellisesti muutaman päivän kuluessa.

  • Linear kuvattuna 1.8.2000 2.5m Isac Newton teleskoopilla. Kuva Romano Corradi ja Neil O'Mahoney, Issac Newton Group of Telescopes. Kuvankäsittely ja analysointi Mark Kidger.

  • 7.8.2000. Hubble-Avaruusteleskooppi löytää hajonneen komeetan ytimen kohdalta useita erittäin pieniä palasia, "mikrokomeettoja". Lue koko juttu täältä.

  • 23.8.2000. Chandra-röntgenteleskooppi havaitsee komeetan säteilevän myös röntgensäteilyä. Lue koko juttu täältä.

    Ratalaskut kertoivat, että komeetta oli pienehkö, noin 2-3km läpimittainen Oortin pilven kiertolainen ja se oli nyt ensimmäistä kertaa aurinkokunnan sisäosissa. Komeetan koostumus oli varsin erikoinen, noin 90% vettä ja 10% hiilidioksidijäätä. Pölyä komeetassa oli hyvin vähän.

    Siriuslaiset kuvasivat komeettaa Porvoossa heinäkuun 21. päivä Cygnus tähtitapahtuman yhteydessä vain muutamaa päivää ennen sen hajoamisen alkamista Tämän kuvan komeetasta löydät viikon 30 kuvana.


    Takaisin Siriuksen kotisivulle