HD209458 Eksoplaneetan ylikulku

Havaittu Nyrölän Observatoriossa 16. syyskuuta 2000

Tällä havainnolla voittettiin SBIGin "Kuukauden havainto" -kilpailu tammikuussa 2002!


Taiteilijan näkemys eksoplaneetan ylikulusta.
Copyright: Lynette Cook. Kaikki oikeudet pidätetään.
Syyskuun 16. päivän iltana Nyrölän observatoriossa valmistauduttiin havaitsemaan 150 valovuoden päässä olevaa planeettaa. Planeetan oli ennustettu kulkevan tähden HD209458 editse ja samalla himmentävän hivenen tähden valoa. Tämä Jupiterin kokoinen kaasuplaneetta kiertää tähteä 3.5 vuorokauden välein ja on aina 3 tuntia kierroksellaan tähden edessä. Aiemmin ylikulkuja oli havaittu vain muutaman ammattiobservatorion toimesta.

Havaitsemassa oli joukko Siriuksen aktiivijäseniä: Marko Moilanen, Jalo Ojanperä, Jouni Sorvari, Aki Id ja Arto Oksanen. Aloitimme havainnot kello 23.33 (20.33 UT) kun ylikulkun alkuun oli noin tunti aikaa. Tähden kirkkauden vuoksi valotusaika oli vain 10 sekuntia, jottei CCD-kenno ylivalottunut. Kuvia alkoi kerääntymään tietokoneen kovalevylle noin neljän kuvan minuuttivauhtia. Valotuksia jatkettiin liki viisi tuntia, jotta ylikulku saatiin varmasti kokonaan havaittua.

Ensimmäinen 866:sta raakakuvasta. HD209458 on kuvan kirkas tähti.
Yksittäisistä kuvista ei voinut nähdä planeetan ylikulkua. Kaikki 866 kuvaa piti käsitellä ja jokaisesta piti mitata kirkkaan tähden lisäksi useamman himmeän tähden kirkkaus referenssikirkkauden määrittämiseksi. Vielä tämän jälkeenkään ylikulku ei ollut selvästi näkyvissä vaikka viitteitä siitä jo näkyikin. Vasta jokaisen kymmenminuuttisen ajanjakson kuvien keskiarvon laskemisen jälkeen kohinan seasta paljastui selvä valokäyrä, josta planeetan ylikulku oli selvästi näkyvissä. Olimme onnistuneet liki mahdottomana pitämässämme havaintoyrityksessä ja olimme ensimmäisinä tähtiharrastajina maailmassa havainneet eksoplaneetan ylikulun!

Valmis valokäyrä exoplaneetan ylikulusta. Ylhäällä HD209458 ja alhaalla yksi referenssitähdistä.
Kalifornian yliopiston professori Geoffrey Marcy tarkisti havaintomme ja onnitteli meitä hyvästä havainnosta ja kutsui meidät mukaan havaintoryhmäänsä etsimään uusia ylikulkevia planeettoja toisista aurinkokunnista. Ties vaikka joku yö meitä onnistaa havaita uusi planeetta.

Lisätietoa: