Havainto- ja kuvaustähtitornihanke
Petri Kapanen

Riihimäen tähtitieteellinen yhdistys ry ja Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajien yhdistys Vega ry käynnistivät viime vuoden syksyllä hankkeen havainto- ja kuvaustähtitornin aikaan saamiseksi eteläiseen Suomeen. Tavoitteena on havainto- ja kuvaustorni valosaasteettomaan paikkaan kohtuulliselle etäisyydelle niin, että se palvelisi myös pidemmälle ehtineitä tähtiharrastajia visuaalihavainnoinnissa ja tähtikuvauksessa. Hankkeen ensivaiheena toteutettiin viime talvena selvitysprojekti havainto- ja kuvaustornin omistuksen, sijoittamisen (paikka), rahoittamisen, rakentamisen ja käytön selvittämiseksi.

Selvitysprojektin perusteella Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajien yhdistys Vega ry ja Riihimäen tähtitieteellinen yhdistys ry ovat omissa yhdistystensä kokouksissa keväällä 2001 päättäneet edetä havainto- ja kuvaustornihankkeessa seuraaviin vaiheesiin. Syyskesällä 2001 suoritettiin hankkeen markkinointia eteläisen Suomen tähtiyhdistyksille ja Kanta-Hämeen muille organisaatioille. Markkinoinnin tilanne esitetään syyskokouksessa.

Markkinoinnin jälkeen on tarkoitus suorittaa uuden tähtitorni-organisaation järjestäytyminen, varainhankinta, tarvittavan maa-alueen hankinta, tornin yksityiskohtainen suunnittelu ja rakentaminen. Edellä mainituista vaiheista on tarkoitus perustaa omia projekteja, esimerkiksi suunnittelu ja toteutus.

Mitä ja missä ?

Toteutusvaihtoehtoja ovat joko kupoli- tai harjakattoinen torni, jossa ohjaus- ja majoitustila sijaitsevat todennäköisimmin erillään. Aluksi torniin pyritään hankkimaan noin 20 cm peilikaukoputki seurantoineen ja kuvausvalmiuksineen. Torni tulee sijaitsemaan alle 1/2 tunnin ajomatkan etäisyydellä Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Forssasta sekä noin tunnin etäisyydellä Helsingistä. Tornin läheisyydessä tulee olemaan havaintopaikkoja (mm. pilareita) pienemmälle kalustolle sekä mahdollisuuksia omaehtoiseen majoittumiseen.

Miten edetään ?

Havainto- ja kuvaustähtitornin aikaansaamiseksi tarvitaan päätöksiä omasta (RTY) sitoutumisesta hankkeen seuraaviin vaiheisiin. Realistisia vaihtoehtoja on ainakin kolme; jatketaan yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa, viedään hanketta eteenpäin vaikka yksinään tai laitetaan hanke pöytälaatikkoon.

Hanketta esitellään yksityiskohtaisemmin syyskokouksessa 24.10. 2001, joten sen kannanotto on erittäin merkityksellinen Riihimäen seudun tähtitieteen harrastamisen tulevaisuuden kannalta.






  Etusivulle