LOHJAN URSA r.y.


av_banner.jpg

Kansainvälinen avaruusviikko lohjalla.
Kuukausikokous tytyrinkoululla 7.10.2010 klo 18:00

URSAMAJOR

Kuvassa vasemmalta Janne Kommonen ja Petri Lopia

Teksti ja kuva J Raitio

Lohjan Ursa järjesti kansainvälisellä avaruusviikolla Kuukausikokouksen tytyrinkoululla 7.10.2010. Kuukausikokouksessa oli kaksi esitelmöijää. Valokuvaus harrastaja Petri Lopia aloitti pitämällä esitelmän salamakuvauksesta. Petrin ottamiin kuviin voi tutustua seuraavista linkeistä.
http://www.flickr.com/photos/whig/sets/
http://www.pbase.com/whig
Ja Petrin blogi löytyy täältä http://www.petrilopia.net/
Petrin jälkeen Ursan myrskybongausjaoston mediayhteyshenkilö Janne Kommonen esitelmöi myrskybongauksesta. Hän totesikin että kaikki jotka eivät piiloudu myrskyä sängyn alle vaan ihailevat luonnonvoimia vaikka ikkunan läpi, ovat myrskybongareita.
Ursan myrskybongaus jaostoon ja myrskybongaukseen voi tutustua seuraavista linkeistä.
https://www.ursa.fi/ursa/jaostot/myrskybongaus/
http://www.ursa.fi/wiki/Myrskybongaus/Myrskybongaus

Sään salliessa siirryimme esitelmien päätyttyä tähtitornille katsomaan Jupiteria. Valitettavasti teknisten ongelmien vuoksi jupiter jäi näkemättä.
Jupiter on noin 600 miljoonan kilometrin etäisyydellä maasta, eli lähempänä Maata kuin kertaakaan sitten vuoden 1963. Siksi jupiter näkyy taivaalla tavallista kirkkaampana, se jää toiseksi vain Kuulle. Jupiter nousee taivaalle idästä. Jupiter erottuu hyvin myös paljaalla silmällä jo auringon laskun aikaan. Aurinkokuntamme suurin planeetta tulee yhtä lähelle seuraavan kerran vuonna 2022.

Uranus kulkee myös poikkeuksellisen läheltä Maata samaan aikaan, etäisyyttä vain 2,7 miljardia kilometriä. Uranus on paljon Jupiteria himmeämpi, joten sen näkemiseen tarvitaan kaukoputki. Tarkkasilmäisimmät voivat nähdä sen Jupiter kanssa samaan aikaan sillä, ne ovat poikkeuksellisesti samalla suunnalla!



Paluu tapahtumien pääsivulle