Komeetan näyttely pääkirjastossa

Komeetalla on näyttely Kirkkonummen pääkirjaston Porkkalasalissa 26.8.-22.9.2006. Kirjasto on avoinna ma-pe klo 10-20 ja la klo 10-15. Näyttelytilaan ja lehtisaliin pääsee jo klo 9.

Mitä näyttelyssä sitten on? Ursasta on lainattu runsaasti materiaalia, esim. tähtitieteen perusteiden näyttelytaulut.

Toinen suuri Ursasta lainattu kokonaisuus on tähtitieteen historiasta kertovat näyttelytaulut. Siihen kuuluu 16 taulua. Ursasta on lainattu myös suuri tähtitaivaan planisfääri, joka seisoo lattialla. Planisfääriin laitetaan kellonaika ja päivämäärä kohdakkain ja saadaan tähtitaivaan kulloinenkin asento. Aurinkokunnan mallit lainattiin myös Ursasta, meteoriittikokoelma sekä kurkistuslaatikko, josta näkyy miten eri taivaankappaleet näkyvät eri laitteilla.

Komeetan osuus kertoo toiminnasta. Koetetaan houkutella uusia jäseniä mm. siten, että Komeettaan pääsee jäseneksi ilmaiseksi loppuvuodeksi.

Tähtitornista kerrotaan laajalti mm. sen rakentamisesta ja sijainnista. Se sijaitsee n. 6 km Kirkkonummen keskustasta luoteeseen pitkin Volsintietä. Ennen Vols-kotia käännytään Mariefredintielle, ja siitä Bergvikintielle.

Viime kevään täydellisestä auringonpimennyksestä kerrotaan, samoin mm. toukokuussa 2002 Kirkkonummella pidetyistä tähtipäivistä.

Aarno Junkkari on pannut esille Kuun kuvia.

Seppo Linnaluoto

Klikkaa kuvaa!
Yleiskuva Komeetan näyttelystä. Taustalla tähtitieteen perusteista kertovat näyttelytaulut. Oikealla edessä suuri planisfääri, sen takana tuolilla Ursan meteoriittikokoelma. Seinällä viimeiset tähtitieteen historian taulut. Vasemmalla Komeetan toiminnasta kertovia näyttelysermejä. Kuva Seppo Linnaluoto.

Klikkaa kuvaa!
Aurinkokunnan kappaleiden kokoja mittakaavassa 1:1 miljardi. Vitriinissä vasemmalla rengasplaneetta Saturnus, sen takana planeetoista suurin, Jupiter. Etukulmassa maankaltaiset planeetat. Takana vitriinin ulkopuolella valtava Aurinko. Vitriinin päällä on Maa ja Kuu siitä 38 cm päässä. Kuva Seppo Linnaluoto.

Klikkaa kuvaa!
Aurinkokunnan malleja tarkastellaan Taiteiden yönä. Kuva Seppo Linnaluoto.

Klikkaa kuvaa!
Kirkkonummen Komeetan näyttelyä tarkastellaan. Kuva Seppo Linnaluoto.

Klikkaa kuvaa!
Myös Kirkkonummen Sanomista on runsaasti lehtileikkeitä esillä. Kuva Seppo Linnaluoto.

Klikkaa kuvaa!
Pöydän oikealla puolella on kurkistuslaatikko, josta voi katsoa, miten taivaankappaleet näkyvät eri välineillä. Vasemmalla jaossa Kirkkonummen Komeetan esitteitä. Keltaiseen laatikkoon voi laittaa jäseneksi ilmoittautumiset. Kuva Seppo Linnaluoto.