Tähtitieteellinen yhdistys Kirkkonummen Komeetta ry

Toimintasuunnitelma vuodelle 2002

1. Yleistä

Yhdistys perustettiin 24.5.2000. Yhdistys on osallistunut tähän mennessä kirkkonummipäiviin, on järjestänyt kerhoiltoja kerran viikossa ja järjestänyt esitelmätilaisuuksia kerran kuussa. Lastenkerho kokoontuu joka toinen viikko. Tavoitteena on hankkia tähtitorni.

Vuoden 2002 suurin tapahtuma on valtakunnallisten tähtipäivien järjestäminen toukokuussa.

2. Hallitus

Yhdistyksen hallitus kokoontuu tarpeen vaatiessa, vähintään neljä kertaa vuodessa.

3. Talous

Yhdistyksen taloudelle luo hyvän pohjan yhdistyksen keräämät jäsenmaksut. Yhdistyksen jäsenmaksu on yli 25-vuotiailta 17 euroa, tätä nuoremmilta 9 euroa ja perhejäseniltä 4 euroa. Yhteisöjäsenten jäsenmaksu on 35 euroa ja kannatusjäsenten 150 euroa.

Yhdistys anoo Kirkkonummen kunnalta toiminta-avustusta. Yhdistys anoo lisäksi apurahoja yksityisiltä rahastoilta ja säätiöiltä.

Yhdistys vuokraa Ursalta planetaariota, jolla annetaan planetaarionäytöksiä kouluille ja yleisölle. Ursalta hankitaan myös kirjallisuutta, jota myydään jäsenille ja yleisölle.

4. Tähtipäivät

Valtakunnalliset tähtipäivät järjestetään yhdessä Ursan kanssa 17.-19.5. Tähtipäivien yhteydessä järjestetään vierailut Geodeettiseen laitokseen Masalaan sekä MetsähoviinYliopiston tähtitorneille, TKK:n radiotutkimusasemalle ja Geodeettiselle tutkimusasemalle. Tähtipäivillä on runsaasti esitelmiä, näyttely ja illanvietto.

5. Kokoukset

Yhdistys pitää kevätkokouksen helmi-maaliskuussa. Syyskokous pidetään loka-marraskuussa.

6. Esitelmät

Esitelmätilaisuuksia pyritään pitämään kerran kuussa paitsi kesällä. Esitelmät pidetään yleensä kirkonkylän koulukeskuksen auditoriossa. Esitelmätilaisuuksille pyritään järjestämään rahoitus Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunnalta. Toistaiseksi on varmistunut seuraavat esitelmät:
15.1. FT Jukka Piironen: Maankaltaiset planeetat
13.2. dos. Tapani Perko: Mustat aukot
13.3. FM Peter Johansson: Tähtien synty galakseissa
17.4. FM Panu Muhli: Kaksoistähdet

7. Retket

Yhdistys järjestää koko perheen retkiä. Mahdollisesti järjestetään myös retkiä muualle Suomeen, kuten Tuorlan observatorioon ja Karjaan tähtitornille.

8. Kerhoillat

Jäsenille pidetään kerhoiltoja kerran viikossa. Kerhoilloissa katsotaan jokin video. Selkeällä säällä katsotaan kesällä Aurinkoa tai talvikaudella tähtiä. Yhdistykselle järjestetään pikkujoulut.

9. Lastenkerho

Lasten kerhoiltoja pidetään joka toinen viikko. Lasten illoissa piirretään. Selkeällä säällä katsotaan Aurinkoa tai tähtiä.

10. Havaintovälineet ja tähtinäytännöt

Yhdistyksellä on 11 cm TAL-1 peilikaukoputki. Yhdistyksellä on myös Astroscan-kaukoputki, jota lainataan jäsenille. Niillä näytetään tähtiä yhdistyksen kerhohuoneella.

Yhdistyksessä valmistetaan 20 cm peilikaukoputkea. Se valmistetaan toimintavuoden aikana. Yhdistykselle pitäisi saada tähtitorni. Sen sijoituspaikkaa selvitetään.

11. Kirjasto

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa antaa Komeetalle uudet kirjansa ja Tähdet ja avaruus -lehden. Muilta tähtiyhdistyksiltä saadaan jäsenlehtiä. Komeetta ostaa vanhempia kirjoja ja muita kuin Ursan kirjoja.

Kirjastoa kartutetaan mm. opintokerhon valtionavulla. Kirjastosta lainataan myös yhdistyksen jäsenten omistamia kirjoja ja lehtiä.

12. Lehti ja tiedotustoiminta

Yhdistys julkaisee lehteään Komeetan Pyrstöä vähintään neljä kertaa. Lehti julkaistaan paperimuodossa ja verkkoversiona.

Kirkkonummen Sanomissa ja Länsiväylässä julkaistaan kirjoituksia yhdistyksen toiminnasta, varsinkin esitelmätilaisuuksista. Mainituissa lehdissä ja Helsingin Sanomissa julkaistaan ilmoituksia yhdistyksen toiminnasta.

13. www-sivut ja muu sähköinen tiedotus

Yhdistyksen www-sivuja kehitetään edelleen Ursan palvelimella. Sähköpostilistan avulla tiedotetaan yhdistyksen toiminnasta.

14. Opintokerho

Viikoittaisten kerhokokoontumisten yhteydessä toimii Komeetan opintokerho, joka saa valtionapua n. kolme euroa tunnilta. Valtionapu käytetään kirjojen ostamiseen tai lehtitilauksiin.

15. Muu toiminta

Yhdistys osallistuu Kirkkonummipäiviin ja muuhunkin toimintaan. Yhdessä Ursan kerho- ja yhdistystoimintajaoston kanssa järjestetään kerhoseminaari 11.-13.1.2002.