Esitelmä ufoista

Kirkkonummen Komeetta järjesti 20.5.2003 esitelmätilaisuuden ufoista. Esitelmöitsijänä oli fil. maist. Juhani Kyröläinen Helsingin yliopistosta. Esitelmällä oli lähes 50 kuulijaa. Esitelmän kustansi Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunta.

Juhani Kyröläinen on koulutukseltaan tähtitieteilijä. Hän on myös toiminut aikaisemmin tutkijana Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitoksella. Hän on ollut kirjoittajana kahdessa Ursan kustantamassa ufoja käsittelevässä kirjassa.

Klikkaa kuvaa!
Juhani Kyröläinen pitää esitelmää Kirkkonummella.

Esitelmässä pyrittiin vastaamaan kysymyksiin: Mitä on ufotutkimus? Onko ufotutkimuksella annettavaa? Luennossa käytiin myös läpi ufojen lyhyttä historiaa.

Klikkaa kuvaa!
Kyröläisen esitelmää kuunteli lähes 50 henkeä.

Termi ufo tulee englanninkielisistä sanoista "Unidentified Flying Object", suomeksi "tunnistamaton lentävä kohde". Laveasti tulkittuna tämä on mikä tahansa ilmakehässä, taivaalla tai maassa havaituksi ilmoitettu tunnistamaton kohde.

Klikkaa kuvaa!

Käsite "lentävät lautaset" tuli julkisuuteen kesäkuussa 1947, jolloin Kenneth Arnold näki joukon lentäviä kohteita lentokoneella tekemällään matkalla. Kohteiden liike oli aaltoilevaa, joita Arnold kuvasi sanoilla "hypellen kuin teevati, jonka sinkoat veden pintaan". Tästä lehtimiehet ottivat termin lentävät lautaset.

Ilmiöitä oli havaittu toki aikaisemminkin. 1896 havaittiin Kaliforniassa salaperäinen ilmalaiva. Toisen maailmansodan aikana lentäjät näkivät kohteita, joita kutsuttiin termillä "foo fighters". 1930-luvulla nähtiin Suomen taivaalla kummituslentokoneita, joita Suomen armeija tutki kolme vuotta. Nämä kummituslentokoneet leimattiin yksiselitteisesti mielikuvituksen tuotteiksi.

1950-luvulla amerikkalaiset kehittivät salaisen, yli 20 km korkeudessa lentävän suihkukäyttöisen purjelentokoneen, U-2:n. Sitä käytettiin vakoilutarkoituksiin. Se tuli julkisuuteen, kun U-2 ammuttiin alas Neuvostoliiton yllä vappuna 1960. U-2:n kokeileminen 1950-luvulla aiheutti uforaporttien voimakkaan lisääntymisen.

Ufosieppaukset

Ufosieppauksilla eli abduktiolla tarkoitetaan ihmisten kokemusta siitä, että he ovat joutuneet viedyksi sisälle ufoon. Tarinoiden määrä on kasvanut huimasti ja väitetään, että maailmassa on miljoonia abduktiotapauksia.

Kaikkien ufosieppausten "äitinä" pidetään Betty ja Barney Hillin tapausta 1961. He olivat palaamassa lomaltaan Niagaran putouksille. He kertoivat huomanneensa kirkkaan, liikkuvan tähdenkaltaisen kohteen lounaisella taivaalla. Hillit näkivät myös Kuun ja kirkkaan tähden. Kun he palasivat kotiin, heidän mielestään oli kulunut enemmän aikaa kuin matkaan olisi tullut kuulua.

Kymmenen päivää ufohavainnon jälkeen Betty alkoi nähdä painajaisunia. Kymmenkunta miestä, joilla oli tiukat univormut ja sotilaslakit, seisoivat tiellä pysäyttämässä Hillien autoa.

Heidät vietiin ufoon tutkimuksiin, joihin kuului mm. näytteiden ottoa hiuksista ja kynsistä. Sitten pariskunnan sallittiin palata autoonsa ja palata kotiinsa.

Hillejä tutkinut tri Simon kertoi, että hänen mielestään ufoepisodin sieppausosa oli mielikuvitusta. Sitäpaitsi ufo paljastui planeetta Jupiteriksi. Jupiter oli Kuun yläpuolella ja planeetta Saturnus alapuolella.

Valokuvat ja huijaukset

Huomiota herättää se, että kiistatta aitoja ufovalokuvia ei juuri ole. Kuitenkin monilla ihmisillä on kamera mukanaan, joten luulisi, että myös valokuvia ufoista olisi.

Klikkaa kuvaa!
Ufo on laskeutunut metsään. Kuva ei ole "aito".

Osa varsinkin hurjimmista ufoilmoituksista on huijausta. Vuonna 1897 Alexander Hamilton kertoi nähneensä Kansasissa USA:ssa sikarinmuotoisen ilmalaivan, joka hinasi vasikan alukseensa. Ilmalaivassa oli kuusi olentoa. Vuosikymmeniä myöhemmin paljastui, että Hamilton oli kuulunut valehtelijoiden kerhoon. Kerho lopetti toimintansa vasikansieppausjutun jälkeen, joka epäilemättä oli kerhon paras tarina.

Kuitenkaan huijaukset (paitsi valokuvat) eivät ole niin yleisiä kuin luullaan.

Ufoyhdistykset

Suomessa toimii kaksi vakavasti otettavaa ufoyhdistystä, Suomen ufotutkijat ry ja UFO-Finland ry. Ensiksi mainittu julkaisee vuosittain Uforaportin. Kummallakin on omat www-sivut.

Klikkaa kuvaa!

Paranormaaleihin ilmiöihin suhtautuu skeptisesti Skepsis-yhdistys. Sen piirissä on 10.000 euron haaste sille, joka tuottaa valvotuissa oloissa paranormaalin ilmiön. Haastesumma voidaan maksaa myös humanoidistipendinä puhtaana ulottimeen sille humanoidille, joka itse noutaa stipendin.

Mitä on ufotutkimus?

Sen piirissä on sellaisia kysymyksiä kuin: Mitä on ufotutkimus? Ketkä tutkivat? Miten tutkitaan? Missä julkaistaan tuloksia? Onko tieteellisiä julkaisuja?

Ufotutkimus pyrkii selvittelemään ennenkaikkea erilaisia ilmoituksia ufoista. Ufotutkimuksella saattaa olla annettavaa uusista luonnonilmiöistä, uusista teknologian tuottamista ilmiöistä, ihmisen aivotoiminnasta, psykologiasta, psykiatriasta, sosiologiasta, historiantutkimuksesta ja yhteydestä vieraaseen älyyn.

Pitäisi luoda foorumi, jolla tiedeyhteisö ja ufoyhteisö kohtaavat. Pitäisi luoda yhteyksiä tieteellisten julkaisujen ja ufojulkaisujen välille. Tällaisia yhteyksiä voi olla konferenssien avulla, keskusteluryhmien ja postituslistojen sekä www-sivujen avulla. Pitäisi pitää esitelmiä, tieteen ja ufotutkijoiden yhteishankkeita, seminaareja ja julkaisuja.

Kirkkonummen Komeetan esitelmät jatkuvat jälleen ensi syksynä Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa.

Seppo Linnaluoto