Merkuriusylikulku 7.5.2003

Maata sisemmät planeetat, Merkurius ja Venus, voivat aika ajoin kulkea Auringon pinnan editse. Tällaisia ylikulkuja tapahtuu Merkuriukselle noin 13 kertaa sadassa vuodessa ja Venukselle kaksi kertaa sadassa vuodessa. Tällainen harvinainen Venuksen ylikulku tapahtuu ensi vuonna, 4.6.2004. Tapahtuma näkyy Suomessa.

Edelliset Merkuriuksen ylikulut, jotka näin, tapahtuivat 9.5.1970 ja 10.11.1973. Havaitsin niitä Ursan tornissa Helsingin Kaivopuistossa. Tämän jälkeen Merkuriuksen ylikulkuja on ollut kolme kertaa, mutta ne eivät näkyneet Suomessa.

Tällä kertaa Komeetta näytti yleisölle 7.5. ylikulkua Haagantien päässä olevalla pysäköintipaikalla. Yhdistyksen TAL-1 -peilikaukoputki on erinomainen aurinkokaukoputki, jolla heijastetaan Auringon kuva levylle, josta sitä voi katsoa useampi henkilö yht´aikaa.

Klikkaa kuvaa!
Komeetan kaukoputkella heijastettiin Auringon kuva levylle, josta sitä saattoi katsoa useita henkilöitä yht´aikaa. Vasemmalla Merja Heger (komeetan hallituksen jäsen) ja Komeetan puheenjohtaja Jarmo Helle. Kuva Seppo Linnaluoto.

Heti klo 8.11:n jälkeen Merkurius ilmestyi pienenä mustana pilkkuna Auringon reunalle. Merkuriuksen koko oli vain 12 kaarisekuntia, kun Auringon koko oli 1900 kaarisekuntia.

Klikkaa kuvaa!
Välillä Aurinkoa katsottiin myös kaukoputken läpi, jolloin aurinkosuodatin oli kaukoputken edessä. Kaukoputkeen katsoo Kaj Wikstedt. Kuva Seppo Linnaluoto.

Muutama komeetan jäsen kävi aamulla ennen töihin menoa katsomassa. Jaoin yhdistyksen esitteitä, mainostin seuraavaa esitelmää (20.5. klo 19 Juhani Kyröläinen kertoo ufoista Koulukeskuksen auditoriossa) ja kuun lopussa olevaa osittaista auringonpimennystä (31.5. klo 5.36-7.39), jota Komeetta näyttää samalla Haagantien pysäköintipaikalla. Kirkkonummen Komeetan mainosplakaatti oli myös paikalla.

Klikkaa kuvaa!
Pyöreä Merkurius-planeetta lähellä reunaa poistumassa Auringon pinnalta. Keskellä Auringon pintaa on auringonpilkku. Kuva Aarno Junkkari.

Yhdistyksen jäseniä ja yleisöä oli ajoittain runsaasti paikalla. Kirkkonummen ammattikulun oppilaita kävi kokonainen joukko. Komeetan puheenjohtaja Jarmo Helle oli myös paikalla. Länsiväylä-lehdestä oli toimittaja ja valokuvaaja tekemässä lehteensä juttua.

Sää oli koko ajan hyvä. Vain ajoittain oli pilviä, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Kello 13.32 ylikulku oli ohi.

Seppo Linnaluoto

Klikkaa kuvaa!
Länsiväylän toimittaja Juhani Koivupuisto keskellä ja valokuvaaja Timo Simpanen (vas.) tekivät juttua lehteensä. Kuva Seppo Linnaluoto.