Kirkkonummen Komeetta esittäytyi upinniemeläisille


Mannerheimin Lastensuojeluliiton maanantaisin järjestämä lastenilta Upinniemen Merikappelissa sai 29.10. vieraita Kirkkonummen Komeetasta. Yhdistyksen jäsenet tulivat joukolla käymään ja esittelemään tähtitieteen harrastusta upinniemeläisille lapsille ja aikuisille. Paikalla oli kaksikymmentäyksi aikuista ja kaksikymmentäneljä lasta.

Tilaisuus alkoi tykkimies Harri Norrin pitämällä hartaudella Merikappelissa. Hartaushetken päätteeksi Norri soitti levyltä kauniin kappaleen, jonka rauhallisuutta hän vertasi tyyneen mereen ja tähtitaivaaseen. Tämän jälkeen Komeetan puheenjohtaja Aarno Junkkari kertoi tähtitieteestä ja mm. siitä, kuinka hän itse oli aikoinaan ajautunut tähtiharrastuksen pauloihin. Siihen riitti kuulemma vilkaisu maanmittauskaukoputken läpi Jupiteriin ja sen kuihin. Junkkari painotti, ettei tähtitieteen harrastaminen vaadi suuria: Tähtitaivaan ihmeitä voi hyvin havaita paljain silmin tai tavanomaisilla 7 x 50 kiikareilla.

Harrastustarinoinnin jälkeen Junkkari esitti diasarjan aurinkokunnastamme. Esitys tuntui kiinostavan niin aikuisia kuin lapsiakin, jotka esittivät myös planeettoja koskevia kysymyksiä. Komeettalaiset olivat tuoneet mukanaan useita kaukoputkia, osa itse tehtyjä. Niihin väki saattoi tutustua ensiksi sisätiloissa. Myöhemmin kaukoputket kannettiin pihalle, missä sää oli kirkastunut kuin tilauksesta.

Kaukoputket suunnattiin nyt eri kohteisiin. Ilmeisin kohde oli lähes täysi Kuu, joka oli noussut jo mukavasti kappelin katon ylle. Sitä lapset mieluusti tarkastelivat kaukoputken okulaarin läpi. Kuu-ukkoja ei kuitenkaan kukaan tiettävästi nähnyt. Taivaalta löytyi myös muita, himmeämpiä kohteita,
joihin pienimmät lapset eivät oikein jaksaneet syventyä. Sen sijaan aikuiset hämmästelivät mm. Perseuksen kaksoistähtijoukkoa, Otavan kaksoistähtiä ja Andromedan galaksia, jonka valo on jo 2,2 miljoonaa vuotta vanhaa. Käsittämättömästä etäisyydestään huolimatta Andromedan galaksi kuuluu
paikalliseen galaksijoukkoon ja on itse asiassa Linnuradan "lähinaapuri".

Upinniemen merikappelissa järjestetty tähtitieteellinen ilta oli sekä isännille että vieraille mieleenpainuva kokemus. Useimmat komeettalaiset näkivät ensi kertaa tämän kauniin kappelin. Upinniemeläisperheille puolestaan taisi jäädä kytemään ajatus kaukoputken hankkimisesta.

Teksti ja kuvat Aarno Junkkari


Veljekset Petteri ja Eero Tuppurainen nauravat kuvajaisilleen kaukoputken pääpeilissä.


Kaukoputket suunnattiin aluksi kuuhun.