Tähtipäivät Porvoossa

Tähtipäiviä on pidetty 1970-luvun alusta lähtien. Ensimmäiset tähtipäivät olivat Turussa, seuraavat Helsingissä. Tähtipäiviä on ollut kaikkialla Suomessa, pohjoisimmat ovat olleet Rovaniemellä, itäisimmät Joensuussa, eteläisimmät Kirkkonummella ja läntisimmät Porissa. Kirkkonummella tähtipäivät on pidetty kaksi kertaa, vuonna 1990 Masalan Majvikissa yksin Ursan järjestämänä ja toiset vuosi sitten Kirkkonummen keskustassa Komeetan järjestämänä. Monessa paikassa tähtipäivät ovat jo olleet kaksi tai kolme kertaa.

Tällä kertaa tuli uusi paikkakunta mukaan, Porvoo, jossa tähtipäivät pidettiin 25.-27.4.2003. Parasta tähtipäivissä oli ehkä sen keskeinen sijainti, se pidettiin Linnankosken lukiolla, joka on aivan Porvoon linja-autoaseman ja torin vieressä.

Klikkaa kuvaa!
Myös Kirkkonummen Komeetta esittäytyi Porvoossa.

Esitelmät

Esitelmätarjonta keskittyi lauantaille. Ensimmäisenä oli Geodeettisen laitoksen professori Markku Poutasen esitelmä planeetta Maasta, joka oli lähes sanasta sanaan sama kuin edellisenä tiistaina Kirkkonummella pidetty. Markku Poutanen on koulutukseltaan tähtitieteilijä, joka on aikaisemmin työskennellyt planeettatutkijana Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitoksella. Esitelmää kuunteli lähes 60 henkeä.

Seuraavaksi lauantain esitelmätarjonnassa olivat vuorossa Helsingin yliopiston Tähtitieteen laitoksen tutkijat. Ensimmäisenä heistä oli vuorossa fil. maist. Thomas Hackman, joka esitelmöi aiheesta "Spektri kertoo tähdistä". Esitelmä oli hyvä ja selväpiirteinen ja hän lupasi pitää saman esitelmän Kirkkonummella syyskuussa.

Seuraavana oli vuorossa porvoolainen fil. tri Jukka Piironen, jonka aiheena oli "Elämä maailmankaikkeudessa". Viimeisenä lauantain esitelmätarjonnassa oli fil. maist. Asko Palviainen, joka esitelmöi tähtien synnystä ja astrokemiasta.

Klikkaa kuvaa!
Porvoolainen FT Jukka Piironen esitelmöi.

Sunnuntaina oli vuorossa Juhana Kerttula, joka kertoi matkastaan mielenkiintoisessa esitelmässä "Tähtiharrastusta Iranissa". Tutustuimme uskonnollisen muslimimaan kulttuuriin ja minkälaisia mahdollisuuksia oli harrastaa siellä tähtitiedettä. Juhana Kerttula kertoi mm. esitelmästään, jonka hän piti Iranissa.

Klikkaa kuvaa!
Myös Ursan planetaario oli paikalla.

Viimeisenä esiintyi Ursan meteorijaoston vetäjä Markku Nissinen, jonka aihe oli "Meteoriittijahti ja tulipallohavainnot". Sen jälkeen puhui Tähdet ja avaruus -lehden nykyinen päätoimittaja Marko Pekkola "meteoriittiavannosta" ja sen uutisoinnista. Lähellä Haltiatunturia oli löytynyt järvestä avanto, jota ensin epäiltiin meteoriitin aiheuttamaksi, mutta joka nopeasti paljastui muista syistä syntyneeksi. Esitelmissä oli enimmillään lähes 60 henkeä ja vähimmillään noin 30 henkeä.

Illanvietto ja palkinnot

Illanvietto järjestettiin Porvoon VPK:n talolla. 25 euron illanviettomaksuun sisältyi hyvää ruokaa ja punaviiniä ruoan kanssa.

Klikkaa kuvaa!
Kukka Viitala ja Ursan pitkäaikainen kirjastonhoitaja Matti Suhonen illanvietossa.

Illanvietossa jaettiin palkinnot. Porvoon Ursa antoi Castrum-palkinnon porvoolaiselle fysiikan opettaja Peter von Baghille (ks. erillinen juttu).

Ursan vuotuisen Stella Arcti -palkinnon sai tällä kertaa kolme henkilöä. Ensimmäisen sai Jani Katava. Hän on Ursan revontulijaoston pitkäaikainen vetäjä. Toisen sai Matti Lehtonen. Hän on toiminut Ursan aktiivisena jäsenenä jo 30 vuotta ja erityisesti havaintovälineiden valmistajana. Viime aikoina hän on merkittävästi osallistunut Artjärven observatorion rakentamiseen. Kolmanneksi palkinnon sai matemaatikko Esko Lyytinen. Hän on erityisesti toiminut meteoriparvien mallintamisessa.

Muuta

Erityistä näyttelyä tähtipäiville ei ollut järjestetty, mutta siellä esittäytyivät kuitenkin mm. Warkauden Kassiopeia ja Kirkkonummen Komeetta sekä Ursan Syvä taivas ja Meteorijaostot. Ursan planetaario oli taas mukana. Lapsille oli avaruuslaboratorio, jossa kolmesta purkista tunnistettiin elämän merkkejä. Varsin onnistunut oli ilmainen Veikkö Mäkelän Tähtitaivas-kurssi, jossa oli runsaasti kuulijoita. Osanottajien yöpymistä varten oli varattu toinen koulu noin puolen kilometrin päästä.

Klikkaa kuvaa!
Ilmoittautumispöytä ja näyttely.

Porvoon tähtipäivät olivat asiallisesti järjestetyt. Ne olivat pienimuotoisemmat kuin edelliset Kirkkonummella pidetyt päivät. Esimerkiksi kahvitarjoilua olisi kaivannut tähtipäiväpaikalle, mutta ilmeisesti järjestäjien vähäiset resurssit eivät tähän riittäneet.

Seppo Linnaluoto

 

Castrum-palkinto

Castrum-palkinto voidaan myöntää henkilölle, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt tähtiharrastusta Porvoossa. Palkintoon kuuluu digitaalinen mitali laakerinlehdin. Nimi Castrum tulee vastaavasta latinan kielen sanasta, joka tarkoittaa linnaa, linnoitusta tai linnaketta. Sanasta on peräisin myös Porvoon vaakunassa oleva kaupungin tunnuskirjain, C. Kaupungin nimihän (Borgå, "linnajoki") viittaa Porvoonjoen varrelle, Linnanmäen huipulle 1300-luvulla pystettyyn linnakkeeseen.

Klikkaa kuvaa!
Castrum-palkinnon saanut Peter von Bagh.

Peter von Bagh on upeilla valokuvillaan merkittävästi edistänyt porvoolaista tähtiharrastusta ja tehnyt sitä tunnetuksi muun muassa Tähdet ja avaruus -lehden sivuilla. Baghin kuvat ilahduttavat ursalaisia myös Ursan sähköisissä postikorteissa. Lisäksi Bagh on toiminnallaan Linnankosken lukion fysiikan opettajana edistänyt nuorten porvoolaisten kiinnostusta tähtitieteeseen ja maailmankaikkeuteen. Bagh on vetänyt koululla tähtitieteen kurssia, jonka yhteydessä hän on vienyt oppilaitaan havaitsemaan tähtitaivaan kohteita kaukoputkella. Baghia voidaan toisin sanoen pitää eräänlaisena Porvoon tähtinäytöstoiminnan pioneerina.

Ville Hinkkanen