Aarno Junkkari

Mahtava revontulinäytelmä taivaalla


Maanantaina 19.3. kokoonnuimme Tähtitieteellisen yhdistyksen Kirkkonummen Komeetan kerhoillan viettoon Volsin koululle. Kuulas kevättalvinen ilta lupasi hyvää ja tarkoitus olikin katsella tähtitaivasta kaukoputkella ja kiikareilla. Lisäksi ohjelmassa oli huomattavasti Venus-planeettaa kirkkaampi Iridium-satelliitin välähdys.

Viisitoista Komeetan jäsentä seisoi kaulat suorana koulun pihalla ja näki hämmästyttävän kirkkaan Iridium-välähdyksen, joka sekin oli monelle uusi kokemus. Samaan aikaan, noin klo 20.15 alkoi pohjoisella taivaalla kuitenkin olla merkkejä revontulista. Himmeitä suihkuja nousi taivaanrannasta sieltä täältä. Yhtenäinen vihreä vyö kohosi hiljalleen yli koko taivaankannen alkaen lännestä ja päätyen lähes taivaan lakipisteen kautta itään. Taisimme vielä hetken aikaan luulla, että kyseessä olisi pakkasutua tai pilviä, mutta eipä ollutkaan. Nimittäin pilvien läpi eivät tähdet näy, mutta revontulien läpi ne tuikkivat kuin tyhjää vaan.

Tämä salaperäinen vyö kohosi ylemmäs ja ylemmäs. Noin klo 20.30 taivas aivan yht'äkkiä leimahti tuleen! Länsitaivaalle nousi valtava punainen loimu ja muu taivas oli vihreänä. Menimme pellolle ja heittäydyimme selälleen hangelle. Näin saatoimme parhaiten nauttia loimotuksesta, joka kattoi yli puolet koko taivaankannesta. Väki huokaili ja päivitteli: "En kyllä ikinä ole nähnyt moista...". Matkapuhelimet olivat kovassa käytössä, kun harrastajatovereita ympäri maan hälytettiin ulos. Näytelmää jatkui 20-30 minuuttia, kunnes se kuin katkesi aivan yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin.

Taivaalle pälyillen hipsimme hiljalleen kerhohuoneelle lämmittelemään. Mutta ei kulunut kuin 10-15 minuuttia, kun noin klo 21.15 taivas taas repesi! Alkoi toinen näytös. Jälleen olimme selällämme pellolla ja nautimme avaruuden ja ilmakehän ihmeistä. Valitettavasti kellään meistä ei ollut kameraa mukanmme, mutta jäipähän aikaa visuaaliseen nautiskeluun. Sitä paitsi näemme varmaan ammattikuvaajien ottamia kuvia alan lehdissä myöhemmin. Ne, jotka missasivat viime vuoden kevään revontulimyrskyn, saivat nyt eräänlaisen revanssin.