Kokkolan Capella logo 28.5.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

27.5.2001 NASA rakentaa komeettaan törmäävän luotaimenDeep Impact-luotain

NASA on hyväksynyt toteutettavaksi Deep Impact suunnitelman jota on esisuunniteltu jo 18 kuukautta. Deep Impact muodostuu kahdesta luotaimesta jotka lähestyvät komeettaa Tempel 1 vuoden 2005 heinäkuun 4. päivänä.

Toinen luotaimista suuntaa kulkunsa kohti komeetan ydintä ja törmää siihen suurella nopeudella, synnyttäen jalkapallokentän laajuisen ja useita kymmeniä metrejä syvän kraatterin. Toinen luotaimista tarkkailee tilannetta noin 500 km etäisyydeltä ja lähettää valokuvia ja mittaustuloksia maahan. Törmäävä luotain myös lähettää valokuvia joista viimeisen uskotaan saatavan vain sekunti ennen törmäystä.

Deep Impact luotaimet laukaistaan avaruuteen tammikuussa 2004 Delta II kantoraketilla. Vuoden kuluttua vielä tässä vaiheessa toisiinsa kiinnitetyt luotaimet ohittavat maapallon, jolloin tutkijat kalibroivat mittauslaiteet. Maapallon ohituksen jälkeen Deep Impact suuntaa kulkunsa kohti komeettaa. Vuorokausi ennen kohtaamista luotaimet suunnataan komeetan kanssa törmäyskurssille ja törmäysosa irrotetaan. Noin 350 kg painavassa törmäysosassa on kameroiden lisäksi omat navigointilaiteet ja se suuntaa kulkunsa siten, että törmäys tapahtuu komeetan ytimen auringon valaisemalle puolelle.

Irrottautumisen jälkeen Deep Impact muuttaa kurssia ja ehtii ennen törmäystä noin 500 km etäisyyteen komeetasta. Tältä etäisyydeltä se kykenee valokuvaamaan ja tekemään mittauksia törmäyksen avaruuteen sinkoamasta aineesta sekä komeetan ytimen pinnan alaisesta rakenteesta. Kuljettuaan komeetan kaasukehän, koman läpi, luotain tekee ratakorjauksen ja palaa tutkimaan lähemmin törmäyksen vaikutuksia ytimeen, kuvaten sitä toiselta puolelta ja tehden havaintoja komeetan aktiivisuuden muutoksista. Valokuvat ja mittaustulokset radioidaan maahan joko suorana lähetyksenä ja osa tallennettuna seuraavien viikkojen kuluessa.

Komeetta Tempel 1 löydettiin vuonna 1867 ja löytäjänä oli Ernst Wilhelm Leberecht Tempel. Komeetan kiertoaika ratansa ympäri on vain 5,5 vuotta. Törmäyskoe tarjoaa loistavan mahdollisuuden myös maanpinnalla työtään tekeville tähtitieteilijöille ja amatööreille havaita komeetan äkillistä kirkastumista. Kirkastumista seurataan myös spektrometrein varustetuilla kaukoputkilla jolloin komeetasta törmäyksen seurauksena avaruuteen sinkoutuvan aineen koostumus voidaan selvittää hyvin tarkasti. Törmäys ei aiheuta komeetan radan muuttumista.

Internetistä löytyy lisätietoja osoitteesta http://deepimpact.jpl.nasa.gov.

© AVARUUS verkkojulkaisu 27.5.2001

Paluu uutissivulle