Kokkolan Capella logo 26.9.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

22.9.2001 Deep Space 1 kohtasi komeetta BorrellynDeep Space 1

Marraskuun 24, vuonna 1998, NASA:n aivan uudentyyppinen luotain aloitti matkansa kohti lähestyvää komeettaa. Luotaimessa oli tusinan verran sellaista teknistä varustusta jota ei siihen mennessä ollut vielä yhdessäkään luotaimsesa; mm auringonsäteitä fokusoiva aurinkopaneeli, tietokoneohjelma joka osasi tehdä itsenäisiä päätöksiä ja ehkä tärkeinpänä - ionimoottori.
Toiveet olivat hartaat että kaikki tämä testaamaton tekniikka toimisi ja niinhän se on toiminutkin. Ironista on että se osa joka oli pilata koko lennon oli 'tutkittua ja toimivaksi havaittua tekniikkaa'. Nimittäin vuoden 1999 loppupuolella luotaimen tähtinavigoinilaitteisto petti. Ja ilman sellaista luotain ei olisi voinut suunnistaa perille - se olisi ollut sokea. Mutta onneksi NASAn nokkelat insinöörit saivat päähänsä ajatuksen muuntaa eräs luotaimen kokeellisista kameroista tähän tarkoitukseen. Siispä hätäisesti kyhättiin kokoon tarvittava ohjelmisto ja lähetettiin se luotaimelle hartain toivein ettei ohjelmissa olisi ollut virheitä - eikä siinä ollutkaan (ainakaan kovin kriittisä) joten matka jatkui.
Nyt siis DS1 on saavuttanut kohteensa. Tätä kirjoitettaessa (25.9) luotaimelta odotetaan edelleen havaintomateriaalia. Tähän mennessä tiedetään että kaikki neljä havaintoinstrumenttia ovat toimineet. Odotettavissa on mustavalkoisia kuvia, infrapunaspektrometrihavaintoja ja mitauksia komeettaa ympäröivästä magneetti- ja plasmavyöhykkeestä.

Väsyneen mutta haltioituneen todistajanlausunnon DS1:n lähiohituksesta voi lukea seuraavasta linkistä (päivätty 23.9.2001, mutta sivu päivittynee nopeasti:
http://nmp.jpl.nasa.gov/ds1/mrlog.html

Ohessa yksi ensimmäisistä DS1:n lähettämistä kuvista,Komeetta Borrelly 25.9.2001
otettu 160 sekuntia ennen lähintä ohitusta ja siinä näkyy
8 kilometrin pituinen komeetan ydin.
Kuva on otettu n. 3500 kilometrin etäisyydeltä komeetasta.
Lisää kuvia NASAn sivuilta

Paluu uutissivulle