Kokkolan Capella logo 21.3.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

21.3.2001 Mars Clobal Surveyor ehjänä Marsin pinnalla?

NASAn joulukuun 3. 1999 menettämä Mars Polar Lander (MPL) saattaakin olla yhtenä kappaleena Marsin pinnalla ja vieläpä jaloillaan kuten alkuperäinen suunnitelma edellytti. Tällaiseen tulokseen on tullut Mars Global Surveyorin (MGS) kuvia tutkinut The National Imagery and Mapping Agency (NIMA) joka tunnetaan paremmin vakoilukuvien tulkitsijana.

NIMA on työskennellyt NASAn kuvien parissa heti joulukuusta 1999 lähtien ja nyt he ovat kertoneet NASAlle löytäneensä jotakin. Toistaiseksi ei voida sanoa aivan varmasti, että onko kyseessä MPL vai jotakin muuta. Jos se on MPL, niin silloin se on luultavasti aivan yhtenä kappaleena ja oli onnistunut laskeutumisessaan.

Jos NIMA on oikeassa, niin NASA joutuu miettimään ja tutkimaan yhteyskatkon syytä uudelleen. Tähänastinen teoria on olut, että luotaimen laskutelineen laskeutumista osoittaneen kytkimen toiminta laskutelineitä avattaessa olisi saanut luotaimen tietokoneen luulemaan laskeutumisen tapahtuneen, ja sammuttaneen laskeutumismoottorin korkealla ilmakehässä. Tästä seurauksen luotain olisi syöksynyt suurella nopeudella Marsin pinnalle ja murskaantunut.

Löytöalue kuvataan MGS:llä entistä tarkemmin jatkotutkimuksia varten ja tuloksista tiedotetaan niiden valmistuttua.

© AVARUUS verkkojulkaisu 21.3.2001

Paluu uutissivulle