Kokkolan Capella logo 19.1.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

19.1.2001 Mir menetti asennonsäätönsäMir-asema

Venäläisen MIR-aseman laitteistot rikkoontuvat yksi toisensa perään. Viimeisin toimintansa lopettanut laitteisto on aseman asennonsäädöstä huolehtinut ohjausjärjestelmä. Todennäköinen syy toimimattomuuteen on kuitenkin laitteiston ulkopuolella, sillä aseman akustojen toimintakunto alkaa olla lopuillaan. Ilmeisesti asennonsäätöjärjestelmän akut ovat lopettaneet toimintansa ja ohjausjärjestelmä ei saa tarvitsemaansa sähkövirtaa.

Asennonsäätöjärjestelmän vikaantuminen ei olisi voinut tulla pahempaan aikaan. Eilen aamuksi suunniteltu Progress huoltoaluksen laukaisemin jouduttiin siirtämään, koska se ei voi telakoitua asemaan ennen kuin asennonsäätö toimii. Ilman asennonsäätöä asema alkaa pyörimään, jolloin kaiken näköinen telakointi on mahdotonta. Pyörimisen jatkuessa muutamaa päivää pitempään, se tietää myös sitä, että aseman jäljellä olevat akustot purkautuvat hyvin nopeasti ja asema kokonaisuutenaan lakkaa toimimasta.

Asennonsäädöstä huolehtiva laitteisto pysähtyi vain tunti ennen Progress aluksen laukaisua. Samaan aikaan pimeni myös MIR-aseman päätietokone. Venäjän avaruuslennoista vastaavan viranomaisen mukaan vian korjaaminen voi viedä useita, mahdollisesti jopa viisikin vuorokautta. Aika on pitkä jos asema on alkanut pyöriä ja akut purkaantua. Viidessä vuorokaudessa asema joutuu helposti täysin korjaamattomaan kuntoon ja hallitsematon paluu ilmakehään on mitä todennäköisintä. Tämä puolestaan saattaa asettaa vaaraan minkä tahansa alueen 50 asteen leveyspiirien välillä. Esimerkiksi kaikki suurkaupungit sijaitsevat tällä alueella.

© AVARUUS verkkojulkaisu 19.1.2001

Paluu uutissivulle