Kokkolan Capella logo 16.3.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

16.3.2001 Galileo sai lisäaikaaGalileo

NASA on päättänyt jatkaa Jupiterin järjestelmää tutkivan Galileo -luotaimen toiminta-aikaa vielä viidellä kuiden lähiohituksella. Jatkoaikapäätös oli jo kolmas ja Galileon on tutkinut Jupiteria ja sen kuita jo yli viiden vuoden ajan. Avaruudessa luotain on ollut jo lokakuusta 1989 lähtien.

Tuokokuun 25.päivänä Galileo tulee tekemään Kalliston lähiohituksen. Pienimmillään etäisyys on vain 123 kilometriä. Ohilennolla muutetaan myös Galileon rataa siten, että se tulee tekemään kaksi seuraava Ion lähiohitusta kuun napa-alueiden yli. Ion ohitukset tapahtuvat elokuussa ja lokakuussa.

Ensivuoden tammikuussa Galileo ohittaa Ion vielä kerran, tällä kertaa ekvaattorin tasossa. Viimeinen kuun lähiohitus tapahtuu marraskuussa 2002, jolloin vuorossa on Amalthea. Etäisyyttä tulee olemaan vain noin 500 km. Tällä lähilennolla pyritään määrittämään Amalthean tarkka massa ja tiheys. Amalthea on vain kymmenesosa Ion halkaisijasta ja se sijaitsee puolet lähempänä Jupiteria kuin Io. Jupiterilla on kaikkiaan 28 tunnettua kuuta.

Galileon viimeinen kierros Jupiterin ympäri tehdään elokuussa 2003. Silloin sen rataa muutetaan hyvin soikeaksi ja tämän tarunomaisen luotaimen viimeinen tehtävä on syöksyä Jupiteriin. Planeetalla on 60 000 km paksu ilmakehä johon Galileo tuhoutuu hehkuvan tulipallona.

© AVARUUS verkkojulkaisu 16.3.2001

Paluu uutissivulle