Kokkolan Capella logo 5.10.2001 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

12.9.2001 Musta aukko hurjastelee galaktisessa naapurustossamme

Lukuisista eeri havaintolähteistä kerätyt havainnot osoittavat että musta aukko kiitää naapurustossamme.
Mutta eipä hätää: etäisyyttä on turvallisen paljon - yli 6000 valovuotta.
Mustan aukon tieteellinen nimi on XTE J1118+480 (tietenkin;) ja se havaittiin Rossi-nimisellä röntgensäteilyä havaitevalla luotaimella maaliskuussa 2000. Myöhemmin kohdetta on havaittu sekä optisilla että radioteleskoopeilla ja tästä mustasta aukosta tulikin ensimmäinen jonka ominaisliike ja nopeus (145 km/s) on havaittu.

Suurin osa linnunradan tähdistä sijaitsee linnunradan tasossa, mutta tämä musta aukko onkin lähtenyt omille teilleen (sen rata näkyy alla olevassa taiteilijan kuvituksessa) pois tasosta niinkuin jotkut pallomaiset tähtijoukot jotka kiertävät galaksiamme.
Miksi sitten musta aukko on moisella vaelluksella ? Luultavaa onkin että se sai potkut tällaista pallomaisesta tähtijoukosta kauan sitten - niihin aikoihin kun galaksimme oli vasta muotoutumassa. Mutta ennen häätöään musta aukko otti mukaansa seuralaistähden - ikäänkuin evääksi matkalle.
Tutkijat odottavat löytävänsä lisää näitä mustia kulkureita tulevaisuudessa - toivottavasti ei kuitenkaan liian lähellä aurinkokuntaame.

Mustan aukon rata

Katso myös Hubblen havainnot mustista aukoista

Paluu uutissivulle