Kokkolan Capella logo 29.8.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

26.8.2000 Europan jäänalainen meri sai vahvistusta

Europa-kuun mahdollinen rakenne

Jupiterin kuu Europa on ollut tutkijoiden erityisen mielenkiinnon kohteena, sillä magneettiset mittaukset ovat osoittaneet sillä olevan suhteellisen voimakas magneettikenttä. Mittauksia on tehnyt Galileo luotain joka jo viidettä vuotta on Jupiterin satelliittiradalla ja on tehnyt joukon Europan lähiohituksia.

Magneettikentän syntyä on tutkijat puntaroineet kahden vaihtoehdon välillä: se on syntynyt joko hydrodynaamisesti sulassa kivivaipassa Europan sisäosissa, tai Jupiterin magneettikentässä liikkuvan Europan jääpeitteen alapuolella olevaan sulaan, suolaiseen veteen indusoituneen sähkövirran vaikutuksesta. Viime tammikuussa tehdyt mittaukset näyttäisivät vahvistavan jälkimmäisen oletuksen mahdollisesti oikeaksi.

Varmuutta asiaan ei todennäköisesti saada ennen kuin NASAn Europa Orbiter on tehnyt mittauksensa vuoden 2009 aikana. Toistaiseksi ei ole varmuutta edes siitä, että toteutetaanko vuoden 2006 aikana matkaan laukaistava Europa Orbiter suunnitelma. Se on ollut myös keskeytettävien suunnitelmien listalla yhdessä Pluto Expressenin kanssa. Toistaiseksi suunnitelma on kuitenkin toteutettavien projektien listalla NASAn budjettivaikeuksista huolimatta.

Europa Orbiter voisi vahvistaa meren olemassa olon tutkamittauksin havaitsemalla vuorovesiaallon korkeutta. Suurimmillaan vuoksen korkeus on jopa 30 metriä. Lisäksi Orbiter voisi havaita jääpeitteen ohuemmat kohdat joissa vesi voisi nousta hyvinkin lähelle jäistä pintakerrosta. Jos tällaisia kohtia havaitaan, ne voisivat olla mahdollisia laskeutumispaikkoja kun Europalle tehdään laskeutuvia robottilentoja.

Europan mahdollinen meri pitäisi laskelmien mukaan olla 6-10 km syvää. Veden olemassa olo on saanut myös vilkkaan keskustelun aikaan siitä, voisiko Europan kylmässä ja pimeässä meressä olla elämää? Maapallon merien syvänteistä on parisen vuosikymmentä sitten löydetty eliöyhteisöjä jotka on saanut tarvitsemansa energian merenalaisista vulkaaneista peräisin olevista rikkiyhdisteistä. Vastaavanlaisia elämän tyyssijoja voisi piillä Europan merien pohjassa.

NASA kuitenkin toppuuttelee innokkaimpia elämän puolesta puhujia sillä emme tiedä elämän synnystä vielä tarpeeksi, jotta voisimme päätellä mitään Europan mahdollisuuksista. Vaikka Europan ulkoiset olosuhteet muistuttavat Antarkisen Vostok järveä jonka päällä on noin 3 km paksuinen jääpeite, niin vulkaanisesta toiminnasta ei ole havaittu merkkejä. Viimevuosina tehdyt Vostok-järvellä tehtyjen syväkairausten näytteistä on löytynyt eläviä mikro-organismeja jäästä läheltä järven pintaa. Itse järveen asti kairauksia ei ole vielä ulotettu jotta se ei saastuisi maanpinnalta peräisin olevilla mikrobeilla.

© AVARUUS verkkojulkaisu 26.8.2000

Paluu uutissivulle