Kokkolan Capella logo 22.11.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

22.11.2000 Stardust sokeutui väliaikaisestiStardust-luotain

Noin 1,4 Au etäisyydellä oleva Stardust luotain sokeutui väliaikaisesti satatuhattakertaiseksi kasvaneen aurinkotuulen vaikutuksesta. Pääasiassa protoneja sisältänyt pilvi törmäsi luotaimeen 9-10 marraskuuta aiheuttaen luotaimen siirtymisen suojatilaan.

Stardust käyttää asennon säätöönsä CCD-kennoilla varustettuja tähtikameroita ja tietokoneohjelma määrittää luotaimen asennon tunnistamalla kuvista tähdet ja tähtikuviot.

Pilven iskettyä luotaimeen tähtikameran A kuvaan oli ilmestynyt lukuisia hyvin kirkkaita pisteitä, joiden tunnistusohjelma oletti olevan tähtiä. Pisteitä oli jopa alueella jotka on peitetty näkyvistä rajoittimella ja joilla ei normaalioloissa näy mitään pisteitä.

Lukuisien tähtikuvioiden tunnistusyritysten jälkeen luotain siirtyi suojatilaan ja aktivoi B kameran yhtä laihoin tuloksin. Aurinkotuulen varatut hiukkaset olivat aikaan saaneet ko. tähden kaltaiset kirkkaat pisteet ja luonnollisestikaan niille ei vastinetta tähtitaivaalta löytynyt.

ESAn SOHO luotain havaitsi saman myrskyn hieman aikaisemmin ja myös sen kamerat tukkeutuivat runsaasta protonien pommituksesta.

Tässä vaiheessa Stardust luovutti ja käänsi aurinkokennonsa kohti Aurinkoa (normaali käytäntö suojatilassa) ja jäi odottamaan kommunikointia maan kanssa. Tutkijat vastaanottivat kaiken informaation luotaimelta ja havaitsivat hetimmiten mistä oli kysymys.

Varattujen hiukkasten pilvi ohitti hitaasti luotaimen ja tutkijat pitivät sen suojatilassa kunnes protonien tiheys oli laskenut lähelle tavanomaista tasoa marraskuun 11. päivänä. Sen jälkeen kamerat aktivoitiin ja luotaimen asento voitiin määrittää ja se voitiin palauttaa toimintatilaan (alimmainen kuva).

Stardust on nyt lähestymässä maapalloa ja ohittaa meidät ensivuoden alkupuolella. Luotain tulee lähestymään komeetta Wild 2:sta vuonna 2004 tammikuun 2. päivänä ja kokoamaan pölynäytteitä sen komasta. Näytteet saadaan maahan vuoden 2006 aikana.

© AVARUUS verkkojulkaisu 22.11.2000

Paluu uutissivulle