Kokkolan Capella logo 15.2.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

15.2.2000 Nasan tuleva komeettaluotaintaiteilijan näkemys Contour-luotaimesta

Nasan Contour-niminen luotain on edennyt askeleen kohti toteutumistaan tiistaina kun sen rakentamiselle annettiin lähtölaukaus.
Luotaimen , joka kuuluu ns. Discovery-luokkaan, on tarkoitus vierailla matkoillaan jopa kolmen eri komeetan lähettyvillä.
Luotain on tarkoitus laukaista matkaan heinäkuussa 2002 ja ensimmäisen komeettansa (vanhan uskollisen Encken, joka käy paistattelemassa auringossa joka kolmas vuosi) se tavoittaa marraskuussa 2003. Sen jälkeen luotaimen on tarkoitus käydä pyörähtelemässä maan ympäri vuosina 2004, 2005 ja 2006, jonka jälkeen vuorossa on kohtaaminen Schwassmann-Wachmann-3-nimisen komeetan kanssa (muistattehan että komeetat saavat nimensä löytäjiensä mukaan).
Mahdollinen kolmas komeetta on nimeltään d'Arrest jonka vuoro olisi vuonna 2008.
Suunnitelmissa on varauduttu myös siihen että luotain kohtaakin sellaisen komeetan, jota ei vielä ole edes havaittu.

Contourin on tarkoitus lähestyä komeettoja aina 100 kilometrin etäisyydelle asti jolloin se alkaa tehdä havaintoja kamerallaan, spektrograafillaan, pölyanalysaattorillaan ynnä muilla laitteillaan.
Kukin kohteina olevista komeetoista on erilainen; esim. Encke on 'vanha tekijä' kun taas Schwassmann-Wachmann-3 on dynaamisempi kappale jonka ydin hajosi ainakin viiteen osaan vuonna 1995.

Myös muita komeettaluotainsuunnitelmia on olemassa; jo lähetetty Stardust-luotain kohtaa Wild 2-komeetan ja tuo jopa näytteitä siitä takaisin maahan vuonna 2006. Euroopan avaruusjärjestö ESA on suunnittelemassa Rosetta-nimistä luotaintaan jonka laukaisu on suunniteltu vuoteen 2003 ja yhdeksän vuotta myöhemmin sen on tarkoitus kohdata komeetta Wirtanen.

Paluu uutissivulle