Kokkolan Capella logo 15.6.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

13.6.2000 Plasmaraketilla MarsiinPlasmaraketti

NASA on jo pitkään haaveillut uusista nopeammista ja taloudellisimmista liikkumisvälineistä avaruudessa. Testattu on jo ionimoottoria (Deep Space 1-luotain) ja piirustuspöydällä (ja ilmeisesti melko lähitulevaisuudessa toteutettavissakin) on aurinkotuulta hyväkseen käyttävät aurinkopurjeluotaimet.
Nyt yksi uusi rakettitekniikka on saanut jo hienon nimen VASIMR, eli Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket; suomeksi tarkoittaa plasmaperiaatteella toimivaa rakettia jonka tehoa voi säätää.
Uutta tässä on varsinkin (no plasman käyttö sinänsä on uutta) raketin työntövoiman säätömahdollisuus. Tähän mennessä kaikki (kemialliset) raketit ovat olleet sellaisia että sen jälkeen kun ne on käynnistetty niin työntöä on riittänyt niin kauan kunnes polttoaine on loppu, eikä työntöä ole voinut keskeyttää.

Jos tämä tekninen innovaatio saadaan toteutettua, niin Marsiin matkustettaessa matka lyhenisi puoleen verrattuna käytettäessä tämän hetken tekniikkaa.
Ajassa tämä tarkoittaisi noin kolmea kuukautta.
Lisäetuna plasmaraketissa on aikaisemmin mainituista syistä johtuen se että jos matkalla jokin sattuisi menemään pieleen niin takaisinkääntyminen olisi mahdollista.

Tavoitteeksi plasmaraketin kehitykselle on asetettu se että testimoottori lentäisi avaruudessa vuonna 2004.

Paluu uutissivulle