Kokkolan Capella logo 20.7.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

8.8.2000 Hubble-teleskooppi kuvaa Linear-komeetan jäänteitäLinear-komeetan jäänteet

Avaruuskaukoputki Hubble on onnistunut valokuvaamaan hajonneen LINEAR komeetan jäännökset. Komeetta on hajonnut hyvin pieniksi kappaleiksi, suurimmat kappaleet ovat alle 30 m halkaisijaltaan. Tähtitieteilijät olivat iloisesti yllättyneet Hubblen saavutuksesta, sillä se auttaa tutkijoita ymmärtämään komeettojen rakennetta entistä syvemmin.

Komeettojen hajoaminen ei ole mitenkään harvinaista vaikka tavanomaistakaan se ei ole. Tavallisesti komeetta pirstoutuu pienemmiksi kappaleiksi suurten kaasuplaneettojen , lähinnä Jupiterin läheisyydessä. Viimeksi näin nähtiin käyvän komeetta Shoemaker-Levy 9 komeetalle, joka sittemmin syöksyi Jupiteriin. Myös aurinkoa kiertävillä radoilla on komeettojen nähty jakaantuneen kappaleiksi. C/1999 S4 (LINEAR) komeetta on kuitenkin ensimmäinen, jonka on nähty jakaantuneen aivan pieniin kappaleisiin jotka edelleen jakaantuvat. Odotettavissa on, että Hubblen havaitsemat pienetkin kappaleet haihtuvat olemattomiin ennen kuin ne ehtivät riittävän kauas Auringosta.

Pirstoutunut LINEAR osoittaa tutkijoille komeetan muodostuneen löyhästi toisiinsa kiinnittyneistä kappaleista jotka pääosin ovat vesi- ja hiilidioksidijäätä. Tähän seokseen on sekoittunut myös jonkin verran kiveä hienojakoisena pölynä tai kiteinä. Komeettoja onkin kuvat sanoilla "likainen lumipallo" kuvaamaan niiden koostumusta.

LINEAR oli ilmeisesti ensimmäistä kertaa aurinkokunnan sisäosissa. Valtaosa komeetoista pysyttelee Oortin pilvessä aurinkokunnan ulko-osissa. Sieltä vuosittain parikymmentä komeettaa muuttaa rataansa siten, että ne joutuvat niin syvälle aurinkokunnan sisäosiin, että ne on mahdollista havaita. Oortin pilven sisältämä komeettamäärän arviot vaihtelevat hyvin suuresti, vaihteluvälin ollessa 10 miljoonasta 10 miljardiin komeettaan.

© AVARUUS verkkojulkaisu 8.8.2000

Katso uutinen Linearin hajoamisesta

Paluu uutissivulle