Kokkolan Capella logo 10.12.2000 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

4.12.2000 Marsissa sedimenttejä (veden jälkiä) ?.Marsin sedimenttejä (veden jälkiä) ?

Ehkä vahvin todiste veden olemassaolosta Marsissa on nyt julkaistu. Vielä ei ole löydetty vapaana olevaa vettä (on epätodennäköistä voiko sellaista löytyäkään), mutta oheisen kuvan mukaiset kerrostumat (sedimentit) viittaavat vahvasti siihen että joskus Marsissa todella on voinut lainehtia järviä ja meriä.
Sedimenttejä on löytynyt ympäri Marsin pintaa, mutta yleisimpiä ne ovat pohjoisen Terra Meridianin, päiväntasaajan Valles Marinesin ja koillisen Hellaksen tasankon maisemissa.
Nämä juuri löydetyt kerrostumat ovat myös houkuttelevia kohteita tuleville Marsin tutkimuslennoille joilla myös todisteita Marsin elämästä etsitään. On nimittäin mahdollista että mahdolliset fossiilit löydetään todennäköisemmin juuri näiltä alueilta.

Valitettavasti vielä tämänhetkisten suunnitelmien mukaisilla Mars-lennoilla ei vielä saada tarkempaa tutkimustietoa uusista alueista sillä luotainten tutkimuskohteet on jo määritelty. Sitäpaitsi alueet ovat maastoltaan niin hankalia (laskeutumisen kannalta) että luotaimia ei uskallettaisikaan ohjata näihin mielenkiintoisiin maisemiin.

Paluu uutissivulle