Kokkolan Capella logo

9.6.1999

Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

9. 6.1999 Räjähtänyt tähti kirkastuu yllättäen.Eta Carinae

Eteläisellä taivaalla 150 vuotta sitten räjähtänyt Eta Carinae on yllättänyt tähtitieteilijät ja kirkastunut. Eta Carinae on yksi massiivisimmista tähtistä maailmankaikkeudessa. Sen massa on 100-kertainen omaan aurinkoomme verrattuna.
Noin 1840 tähti räjähti jolloin se oli yksi kirkkaimmista tähdistä eteläisellä tähtitaivaalla. Pikku hiljaa se himmeni niin ettei sitä voinut paljaalla silmällä enää nähdä. Myöhemmin todettiin että himmeneminen johtui räjähdystä seuranneesta materiapurkauksesta joka ikäänkuin verhosi tähden taakseen.
Noin 20 vuotta sitten Eta Carinae ilmestyi uudelleen näkyviin koska materiapilvet ovat etääntymästä niin että tähti pääsee näkyviin (aikanaan, ehkä ensi vuosisadalla, Eta Carinae voi palata jälleen entiseen loistoonsa).
Nyt kuitenkin tähdessä on havaittu purkaus joka on saanut tähtitieteilijät ymmälleen.

Joskus lähitulevaisuudessa (tähtitieteellisessä mielessä = 10 000 vuoden sisällä) Eta Carinae voi järjestää vielä viimeisen näytöksen. Koska tähti on niin raskas, siitä voi tulla ns. supernova tai jopa hypernova ( katso uutinen 12.4.99 ). Tämä voi olla uhka silloisille maapallon asukkaille (jos sellaisia on), vaikka Eta Carinae sijaitsee jopa 7500 valovuoden päässä. On jopa mahdollista että Eta Carinaesta tulee jopa ns. musta aukko.
Tähtien räjähdykset ovat käsittämättömiä tapahtumia, vaikka toisaalta ne tekevät mahdolliseksi uusien tähtien (ja jopa elämän) syntymisen.

Paluu uutissivulle