Kokkolan Capella logo 29.1.2002 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

19.1.2002 Gemini South aloitti

Gemini South (eteläinen) observatorio aloitti virallisesti havaintotoiminnan. Observatorio sijaitsee Cerro Pachon huipulla Chilessä. Observatorio sijaitsee noin 3 km korkeudessa ja se voi toimia sekä infrapunaisella että näkyvän valon aallonpituuksilla.

Observatorio on varustettu teleskoopilla jonka pääpeilin halkaisija on 9 metriä. Sen lisäksi teleskoopissa on adaptiivinen optiikka jolla korjataan ilmakehän aiheuttamia häiriöitä, joten kuvien laatu tulee olemaan paljon tavallista kaukoputkea tarkempia.

Gemini Southilla on kaksoissisar, nimeltään Gemini North ja se sijaitsee Havaijilla Mauna Kean huipulla. Se on ollut tieteellisessä havaintotyössä jo vuodesta 1999 lähtien.

Gemini South teleskooppia käytti Philip Lucas (University of Hertfordshire) suunnaten kaukoputken Orionin suureen kaasussumuun Trapetsin alueelle. Kuva otettiin infrapunaisella valon aallonpituudella ja siinä on näkyvissä useita kirkkaita ja hieman himmeämpiä tähtiä sekä kaasua ja pölyä. Himmeimmät tähdet ovat Lucasin mukaan sellaisia joita ei aikaisemmin ole voitua havaita pienemmillä kaukoputkilla.

Geminin kotisivut

© AVARUUS verkkojulkaisu 19.1.2002

Paluu uutissivulle