Kokkolan Capella logo 20.9.2002 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

17.9.2002 Hubble löytää mustia aukkoja odottamattomista paikoista

Ensimmäistä kertaa on nyt havaittu keskikokoisia mustia aukkoja. Ja mikä merkillistä, niin mustat aukot on löydetty pallomaisista tähtijoukoista.

Uudet löydöt auttavat paremmin ymmärtämään kuinka galaksit ja tähtijoukot muodostuivat miljardeja vuosia sitten. Pallomaisissa tähtijoukoissa on maailmankaikkeuden vanhimmat tähdet. Ja jos niissä on mustia aukkoja niin niissä todennäköisesti on ollut niitä myös silloin kuin ne muodostuivat.

Nyt löydetty musta aukko sijaitsee tähtiharrastajienkin hyvin tuntemassa tähtijoukossa M15 joka sijaitsee Pegasuksen tähtikuviossa n. 32 000 valovuoden päässä maasta. Mustan aukon massa on noin 4000 auringon massaa.
Toinen tutkijaryhmä löysi myös toisen mustan aukon, kooltaan 20 000 auringon massaa, Andromedan galaksin luota n. 2 miljoonan valovuoden etäisyydeltä olevasta pallomaisesta tähtijoukosta nimeltään G1.
Hubblen havainnot perustuvat siihen että tähtijoukon yksittäisten tähtien liikkkeitä on havaittu ja niiden nopeuksien perusteella on päätelty että tähtijoukon keskustassa täytyy olla tietyn kokoinen musta aukko. Alla oleva kuva selvittänee teoriaa.

Tutkijat ovat yrittäneet löytää mustia aukkoja pallomaisten tähtijoukkojen keskustasta jo 30 vuoden ajan, mutta vasta nyt Hubble-teleskooppi mahdollisti yksittäisten tähtien riittävän tarkan nopeuksien mittauksen.

Paluu uutissivulle