Kokkolan Capella logo 29.1.2002 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

17.1.2002 Muukalaisia kiven sisässä

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet todella outoja olentoja 200 m syvältä kiven sisältä. Otukset syövät vetyä, hengittävät hiilidioksidia ja piereskelevät metaania. Tästä viimeisestä toiminnastaan ne ovat saaneet nimensäkin: metanogeenit ja ne kuuluvat arkkeihin. Arkit ovat pieniä, erittäin alkukantaisia mikrobeja joiden arvellaan syntyneen maapallolle ennen bakteereja.

Kairaukset tehtiin kuumien lähteiden ympäristössä Idahossa. Nyt tutkijat arvelevat, että vastaavia löytöjä saatettaisiin tehdä missä tahansa missä olosuhteet ovat samankaltaisia. Metanogeenien kaltaisia arkkeja löytyy ihmisten ja eläinten suolistossa ja etenkin mutaisissa soissa, joissa kaikissa syntyy metaania.

Löydön tekivät Francis H. Chapelle'n (U.S. Geological Survey) ja Derek Lovley'n (University of Massachusetts) johtama tutkimusryhmä. Tutkijat vetivät myös heti johtopäätelmän, että Marsissa ja Europalla saattaisi löytyä vastaavanlaisia arkkeja sillä vetyä ja hiilidioksidia löytyy molempien taivaankappaleiden pinnalta runsain määrin. Tuoreimmat Mars Odysseyn havainnot nimittäin kertovat, että Marsin pohjoisnapakalotin ympäristössä on runsaasti vetyä noin 1 metrin syvyydessä. Vety ei tietystikään voi olla siellä kaasuna vaan se on mitä ilmeisemmin vesijäänä.

© AVARUUS verkkojulkaisu 17.1.2002

 

Paluu uutissivulle