Kokkolan Capella logo 4.2.2002 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

3.2.2002 Amatööriteleskooppi Kansainväliselle avaruusasemalle

Tähtitieteen harrastajat saanevat oma kaukoputkensa Kansainväliselle avaruusasemalle. Kaukoputki sijoitettaneen Brasiliana toimittamaan moduuliin ja sitä voidaan ohjat Internetin välityksellä. Hankkeen takana on Astronomical League joka on yli 240 tähtitieteellisen yhdistyksen muodostama organisaatio.

Internetin välityksellä toimiva kauko-ohjattu teleskooppi ei ole mikään uutuus. Toiminnassa lienee useita kymmeniä vastaavia hankkeita, mutta tämä on taatusti ensimmäinen jonka kaukoputki tulee olemaan avaruudessa. Sijoituspaikaltaan brasilialaisessa moduulissaan jo keskikokoinen harrastajakaukoputki antaa erinomaiset mahdollisuudet hyvin tarkkojen havaintojen tekemiseen koska ilmakehä ei häiritse ja huononna kuvan laatua.

Kaukoputken toimintaa testataan koemallilla joka muutoin tulee olemaan samanlainen kuin lopullisessa versiossa, mutta kaukoputki itsessään on sijoitettu Winer observatorioon Tucsonin lähelle Arizonassa. Kaukoputkea ohjataan Vanderbilt yliopiston Dyer observatoriosta (Tenessee) jonne prototyypin ottamat kuvat välitetään satelliitin välityksellä. Siellä myös kaikki kuvat esikäsitellään ja arkistoidaan ja asetetaan käyttäjien saataville Internetin välityksellä.

NASA tukee hanketta omalla projektillaan. Tänään avattava kaukoputken käyttäjiksi odotetaan 12000 peruskoululaista ja lukiolaista pelkästään kuluvan vuoden aikana. Monelle kaupunkilaiselle nuorelle Internetinvälityksellä toimiva kaukoputki on ainoa mahdollisuus tutustua tähtitaivaaseen.

 

© AVARUUS verkkojulkaisu 3.2.2002

 

Paluu uutissivulle