Kokkolan Capella logo 5.3.2002 Merkurius
Halkaisija: 4880 km
Pyörähdysaika: 25 vrk 1 t
Kiertoaika: 88 vrk
Etäisyys auringosta: 58 milj. km
Kuita: 0

Uutisia

2.3.2002 Mars Odysseyn ensimmäiset kuvat julkaistiin

NASA julkaisi ensimmäiset Mars Odyssey -luotaimen ottamat kuvat. Kuvien joukossa oli myös ensimmäiset Marsin yöpuolelta koskaan otetut kuvat infrapunaisella aallonpituudella jotka oli otettu THEMIS laitteistolla.

Infrapunakuvat jotka on otettu yöllä, paljastavat maaperän ja erilaisten muodostelmien erilaisen kyvyn luovuttaa päivällä varastoimaansa lämpöä. Infrapunakuvien avulla tutkijat kykenevät määrittelemään pintamateriaalien mineraalit, sillä kullakin mineraalilla on yksilöllinen kyky säteillä infrapunaisen valon aallonpituuksia. Kunkin mineraalin ir -spektri voidaan tunnistaa samalla tavalla kun ihmiset voidaan tunnistaa sormenjäljistään tai DNAsta.

Odysseyn gammaspektrometri puolestaan etsii vettä Marsin pinnalta. Jo pitkään on tiedetty että vettä on Marsin napakalottien jäässä, etenkin pohjoisnavalla. Ensimmäiset GRS -kuvat paljastavat laajan jäätikköalueen vesijäätä olevan myös etelänavalla (kuvassa sinisenä näkyvä alue). Tutkijoita kiinnostaakin oikeastaan enemmän mahdollisuus nestemäisen veden esiintymisestä Marsissa. Läheltä ekvaattoria on löydetty jälkiä joiden perusteella satunnaisia veden purkautumisia esiintyisi Marsin kevään ja kesän aikana.


© AVARUUS verkkojulkaisu 2.3.2002

 

Paluu uutissivulle