Kokkolan Capella logo 25.9.1999 Jupiter
Halkaisija: 143 000 km
Pyörähdysaika: 19 t 50 min
Kiertoaika: 11 v 315 vrk
Etäisyys auringosta:778 milj. km
Kuita: 16

Nyrölän tähtitorni

Ennen Kokkolan Capellan virallista perustamista olin kärsimättömyyksissäni ehtinyt liittyä Jyväskylän Siriuksen jäseneksi. No todellisempana syynä oli se että olen kotoisin Petäjävedeltä joka sijaitsee lähellä Jyväskylää. Lisähoukuttimena Siriukseen liittymisessä oli se että Siriuksella oli kunnianhimoinen hanke rakentaa 'maaseututähtitorni' Nyrölään joka taas sijaitsee hyvin lähellä kotiseutujani.
Sirius sai siis rakennettua tornin ja sinnepä hankittiinkin kunnon kaukoputki ns Sirius-Dobson joka ei kuitenkaan kauan vaativia harrastajia tyydyttänyt joten päätettiin tilata Amerikasta huippumoderni Meade LX200-teleskooppi yli 40 senttisellä peilillä varustettuna. Lisäksi Rihlaperän kaupunkitähtitornista siirrettiin nykyaikaistettu ST-7 CCD-digitaalikamera Nyrölän tornille.
Tällaisella varustuksella Nyrölän tähtitornista tuli samalla yksi Suomen parhaista eikä maailmallakaan vastaavanlaisia liiemmin ole.

Mutta koska laitteisto on tätä luokkaa ei tavallinen pystymetsästä tullut tähtiharrastaja uskalla juuri moiseen digitaalihirviöön koskeakaan ja tämän tajusivat Siriuksen aktiiviharrastajat ja järjestivät jäsenille kahtena viikonloppuna kaukoputkenkäyttökurssin. Ensimmäisellä kerralla (18.9) perehdyttiin itse kaukoputkeen ja sen ominaisuuksiin. Ja niissäkin riitti ihmettelemistä; esim. kaukoputken muistiin on pakattu 64 000 kohteen tiedot ! Mukana on kaikki Messier kohteet, kattava tähtiluettelo 8 magnitudiin asti 20 000 muuttuvaa tähteä ja tietenkin kaikki planeetat. Ja käyttö on esim. tällaista: painellaan M13 ja Enter ja Goto niin kaukoputki pyörähtää Herkuleksen pallomaiseen tähtijoukkoon. Onko tämä liian helppoa ?

Nyt toisena viikonloppuna perehdyttiin sitten digitaalikuvaukseen CCD-kameralla. No siinä oli omat alkuhankaluutensa (mm kaukoputken tarkennus oli aika hankalaa, tämä ongelma tosin taitaa poistua lähiaikoina moottoroidun tarkennuksen myötä), mutta kun kohde oli saatu näkökenttään, voitiin siirtyä lämpimään huoltorakennukseen katsomaan tietokoneen ruudulta kaukoputken kaappaamia näkymiä. Ja aika uskomatonta oli sekin; esim. 5 sekunnin valotuksella voitiin saada näkyviin Lyyran rengassumun keskustähti mikä on melko himmeä kohde (noin 15 magnitudia). Mikäli oikein kuulin on putkella ja Meadella napattu jo 22 suuruusluokan kohteitakin !
Viimeisimpänä hankintana Nyrölän tornille on hankittu värikuvauksen mahdollistava laitteisto eli suodinlevyt. Värikuvaushan tapahtuu siten että kohteesta otetaan kolme kuvaa aina kunkin värin (punainen, vihreä ja sininen) läpi ja sitten tietokoneella kuvat yhdistetään.

Ja kuvat ovat kauniita. Kun näin putkella otetun Saturnuskuvan jäin kyllä suu auki tuijottamaan. Siis kuva ei lainkaan hävennyt Hubble-avaruusteleskoopeilla otetuille kuville (ja avaruudessa on sentään hieman paremmat havainto-olosuhteet ja Hubble-teleskooppissa on sentään 2.5-metrinen peili).

Katsokaa kuvia Siriuksen sivuilta.

Siriuksen kotisivu:
http://www.ursa.fi/sirius

Värikuvia, otettu 41cm Meade-putkella:
http://www.ursa.fi/sirius/nytt/nyttfirstlight.html

Nyrölän tornista:
http://www.ursa.fi/sirius/nytt/nytttext.html

Paluu ilmoitussivulle