Kokkolan Capella logo 29.4.2000 Jupiter
Halkaisija: 143 000 km
Pyörähdysaika: 19 t 50 min
Kiertoaika: 11 v 315 vrk
Etäisyys auringosta:778 milj. km
Kuita: 16

Pääsiäishavaintoja Nyrölän tornilla

Jyväskylän Siriuksen jäsenenä olen ollut nyt toista vuotta. Samaten Nyrölän tornin avaimen on ollut hallussani jo vuoden verran. Syksyllä 1999 osallistuin Nyrölän tornilla kaukoputkenkäyttökurssille joka innosti aktivoimaan myös oman avaimen käyttöä.
Mutta Tampereelta (nykyinen asuinpaikkani) käsin ei Keski-Suomeen niin vain lähdetäkään (selityksenä 'etäjäsenyydelleni' on se että vanhempani asuvat Petäjävedellä, josta taas on vain 15 minuutin ajomatka Nyrölän tornille).
No kuitenkin, syksyn ja talven aikana kuitenkin olin useaan otteeseen ja Petäjävedellä ja sään salliessa soitin Marko Moilaselle, ystävälliselle sielulle joka oli lupautunut lähtemään henkiseksi tueksi tornille.
Onni ei kuitenkaan ollut myötäni; joko tornilla oli havaintosessio menossa tai sitten sää kuitenkin muuttui epäsuosiolliseksi. Muistan eräänkin kerran kun olin jo menossa tornille (sää oli aivan kirkas), kun matkalla taivaan pikkuhiljaa peittivät ensin revontulet ja sitten pilvet.

Lopulta...

Pääsiäisenä lopulta tärppäsi. Jo perjantaiyönä menin tornille ja silloin sain seurata (professoreiden;) Markon ja Arton havaitsevan IY Ursae Majoris-pimennysmuuttujaa. Homma oli mielenkiintoisen näköistä mutta mieleni teki edelleen päästä havannoimaan visuaalisesti, näkemään miltä tähtitaivaan ihmeet näyttäisivät 16-tuumaisen putken avulla omin silmin katsottuna.
Niinpä sitten tulin myös seuraavana yönä. Puolenyön tietämissä olinkin jo saanut putken havaintokuntoon kun rupesin miettimään että mitähän tällä voisi katsoa. Ja luonnolliselta valinnalta, Kokkolan Capellan jäsenenä (ja nykyisenä kunniajäsenenä), tuntui aloittaa Ajomiehen tähdistön avonaisilla tähtijoukoilla. Sen verran tietotekniikasta nautin että tuntui mukavalta vain syöttää M36, M37 ja M38 ja antaa putken pyörähtää oikeisiin koordinaatteihin. Upeitahan ne olivat mutta entäs galaksit ? Siispä seuraavaksi M81 ja M82. Hienoa oli ensimmäistä kertaa nähdä nämäkin omin silmin.

Mitä kaikkea sitten näin ? Kaikenkaikkiaan näin parin tunnin aikana 13 Messierin kohdetta. Hienoimmilta näyttivät M51-galaksi josta näkyi seuralainen ja jopa kierteishaaroja sekä varsinkin M13 joka oli kuin kokoelma jalokiviä.
Ensimmäistäkään pääsiäisnoitaa ei näkynyt, mutta useampia satelliitteja vilahteli näkökentän poikki.
Loppuyöstä paikalle saapui myös pari tähtitaivaan ihmeistä kiinnostunutta ihmistä joille sitten pidettiin pienimuotoinen tähtinäytös.
Lopulta oli aika poistua. Putki pakettiin ja paikat kuntoon ja tyytyväisin mielin saatoin ajella kotiinpäin ja höyhensaarille.

Nälkä kasvaa syödessä

Mitä siis tämän jälkeen ? Jotenkin luonnolliselta ajatukselta on tuntunut sellainen että jospa alkaisi bongaamaan nuo Messierin 110 kohdetta. Jotkuthan niistä vaativat hieman eteläisempää havaintopaikkaa, mutta ehkäpä jollekin etelänmatkalle voisi ottaa jonkin havaintovälineen mukaan.
Seuraava projekti syksyllä voisi olla myös valokuvaus (joko digitaalisesti tai perinteisesti filmille). Olisipa mukava ikuistaa nuo Ajomiehen kohteet (ja muutkin Messierin kohteet) myös muiden nähtäväksi.
Mutta visuaalisia havaintoja suunnittelen tekeväni jatkossakin. Verrattuna tietokoneen ruudulla näkemiseen omin silmin havainnoinnissa on edelleen oma viehätyksensä. Toivottavasti Nyrölän tornia käytetään jatkossa myös tähän wanhanaikaiseen tyyliin.

Paluu ilmoitussivulle